Belga

Woonzorgcentrum in Wezembeek-Oppem weigert coronatesten: "Ook mensen uit serviceflats testen of niemand" 

De directie van woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem weigert voorlopig coronatesten af te nemen bij haar bewoners. En dat terwijl heel veel woonzorgcentra om testen smeken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Ik wil de bewoners van het rusthuis en de serviceflats niet scheiden van elkaar en dat zou ik wel moeten doen als ik enkel de rusthuisbewoners mag testen", zegt directeur Jean-Paul Van Dam. 

Het woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem blijft op dit moment gespaard van het coronavirus. "Geen enkele bewoner bij ons vertoont symptomen", vertelt de directeur. "Intussen werd het personeel getest en ook daaruit blijkt dat niemand besmet raakte." 

In tijden van vereenzaming wil ik mijn bewoners niet scheiden van elkaar

Jean-Paul Van Dam, directeur WZC Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem

Om 100 procent zeker te zijn dat er ook bij de bewoners niemand besmet is, moet er getest worden. Maar dat weigert de directeur van het rusthuis voorlopig. "Op dit moment zijn er enkel en alleen testen beschikbaar voor bewoners van het woonzorgcentrum. Wie in een serviceflat woont, valt uit de boot", legt de directeur uit. "Onze bewoners van het rusthuis hebben dagelijks intensief contact met de bewoners van de assistentiewoningen. Dus als we enkel de bewoners van het woonzorgcentrum kunnen testen, dan moeten we hen scheiden van de mensen uit de serviceflats. En in deze tijden waar sociaal contact extra belangrijk is en vereenzaming een probleem, wil ik dat niet doen." 

Agentschap Zorg en Gezondheid

De directeur bracht het Agentschap Zorg en Gezondheid op de hoogte van zijn beslissing. "Wij begrijpen de vraag van de directeur, maar we hebben beslist om in een eerste fase de meest kwetsbaren te testen, waaronder de mensen die wonen in een woonzorgcentrum", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Een directeur is niet verplicht om zijn bewoners te testen. Wij gaan die testen dan ook recupereren en inzetten op andere plaatsen." 

Meest gelezen