Aardappeltelers voelen impact van coronacrisis maar zien verkoop korte keten stijgen

De aardappelboeren uit de Waaslandse polders voelen de negatieve gevolgen van de coronacrisis, maar zien ook de hoeveverkoop stijgen. Het Algemeen Boerensyndicaat promoot de korte ketenverkoop om de telers te steunen.

De aardappeltelers zitten met een overschot aan aardappelen en de prijs is ineen gezakt. Door de coronacrisis is de export stilgevallen, net als de afzet voor frituren en restaurants. Dat supermarkten nu vroege aardappelen van het buitenland beginnen aan te bieden, vinden de  aardappeltelers jammer.

De vrije aardappelmarkt is in één week tijd ineengestort, zegt boer Paul Van Kerckhove die aardappelen teelt in het Waasland.  "De aardappelen die met contracten verkocht zijn, die komen ze nog halen, maar de vrije markt heeft geen afzet meer.  Het grootste deel is export, maar er worden in het buitenland geen frietaardappelen meer gekocht voor de frietkoten, en ook in de binnenlandse markt ligt de horeca stil."  

Hoevewinkels

Aardappelteler Paul heeft een winkel op de hoeve en heeft gemerkt dat de verkoop daar de voorbije weken is gestegen. "De thuisverkoop hier is gestegen, maar je moet meer aanbieden dan aardappelen alleen, want voor 1 artikel komen de mensen niet. Op die manier kan je nog een beetje meerwaarde creëren."

Boer Pieter D' Hooghe die al enkele jaren aardappelen aanbiedt in automaten bevestigt dat: "de coronacrisis speelde een beetje in ons voordeel. De eerste weken van de crisis zagen we de verkoopcijfers stijgen, de mensen hamsterden ook en we hadden er altijd in voorraad. De automaten zijn ook gemakkelijk, de mensen moeten niet wachten op bediening en wij moeten niet op onze hof blijven wachten op klanten."

Door de coronacrisis zijn ook de zomerfestivals afgelast en worden er dus amper nog aardappelen verkocht voor frieten merken beide boeren. "Op festivals, of voor voetbalwedstrijden worden normaal veel frieten geconsumeerd." 

Supermarkten

Teler Pieter D'Hooghe vindt het jammer dat er geen extra verkoop is via de supermarkten. De supermarkten beginnen nu primeuraardappelen aan te bieden uit het buitenland. "Er worden zowel binnenlandse als buitenlandse aardappelen verkocht, maar het zou goed zijn mochten de aardappelen die we normaal voor de frieten verkopen in het buitenland, nu in onze supermarkten geraken." 

Meest gelezen