Videospeler inladen...

VS-president Trump spreekt eigen inlichtingendiensten tegen: "Ik zag bewijs dat coronavirus uit Chinees lab komt"

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij bewijzen heeft gezien dat het coronavirus afkomstig is uit een virologisch laboratorium in de Chinese stad Wuhan. Nochtans zei de directeur van de nationale inlichtingen­diensten eerder nog dat het virus vermoedelijk een natuurlijke oorsprong heeft en dus geen door de mens ontwikkeld virus is. Details over de bewijzen wil Trump niet geven. Volgens Trump wil China de Amerikaanse economie kapotmaken met het virus.

Op een persbriefing over het coronavirus vroeg een journalist of president Trump bewijzen had gezien die hem genoeg vertrouwen gaven om te concluderen dat het virus afkomstig is uit het Instituut voor Virologie in Wuhan, in China. "Ja, dat heb ik zeker", was zijn antwoord. Maar details wil hij niet geven."Ik mag daarover niet praten", zegt Trump.

Lab of beestenmarkt?

Het Chinese laboratorium zelf spreekt de theorie al lang tegen. Maar ook de Amerikaanse veiligheidsdiensten lijken er weinig geloof aan te hechten. De directeur van de nationale inlichtingendiensten zei eerder nog in een zeldzame publieke mededeling dat hij de "wijdverspreide wetenschappelijke consensus" over de natuurlijke oorsprong van het coronavirus volgt.

Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat de uitbraak van het virus begonnen of toch versneld is op een beestenmarkt in Wuhan. De Amerikaanse inlichtingen­diensten zullen ook blijven onderzoeken of een ongeluk in een Chinees laboratorium de oorzaak zou kunnen zijn. Maar ze sluiten tegelijkertijd uit dat het virus door de mens ontwikkeld werd of het gevolg is van genetische manipulatie.

Daarmee verwerpen de Amerikaanse inlichtingendiensten dus de samenzweringstheorie dat het coronavirus een biologisch wapen zou zijn. De optie dat het (natuurlijke) virus per ongeluk ontsnapt is uit het lab, houden de inlichtingendiensten wel open.

Opbod met China

President Trump wees al vaker China met de vinger als verantwoordelijke voor de uitbraak van de pandemie. Niet alleen vindt hij dat China de wereld veel te laat op de hoogte bracht van het dodelijke virus, zijn beschuldigingen gaan veel verder. Volgens Trump gebruikt China het virus om de Amerikaanse economie kapot te maken en een handelsakkoord met de VS te torpederen. Hij suggereerde eerder deze week ook al dat China met het virus zijn herverkiezing in november zou willen verhinderen.

De Verenigde Staten zijn bijzonder zwaar getroffen door de corona-epidemie. Er zijn al meer dan een miljoen besmettingen geregistreerd en er vielen al ruim 63.000 doden in het land. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen