Brugge krijgt nieuwe "Dikke Bertha" na vernieling van 350 jaar oude boom

De Vlaamse overheid heeft geld vrijgemaakt voor een nieuwe haagbeuk voor de stad Brugge. In deelgemeente Assebroek stond eeuwenlang zo'n boom maar na een blikseminslag bijna 20 jaar geleden en een vandalenstreek vorige week bleef er niet veel meer van over. Bij Bruggelingen stond de oude boom bekend als "Dikke Bertha". De bedoeling is dat de nieuwe boom over tientallen jaren in die voetsporen treedt.

Goed nieuws voor Brugge, want de stad krijgt binnenkort een nieuwe "Dikke Bertha". De oude boom in deelgemeente Assebroek was meer dan 350 jaar oud, maar kwam deze week in zwaar weer terecht. In 2001 werd de haagbeuk grotendeels vernield door de bliksem en vorige week werden de restanten, zo'n 4 meter overblijvende boomstam, in brand gestoken door vandalen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) schenkt nu een nieuwe haagbeuk aan Brugge. Ze hoopt dat die over tientallen jaren voor evenveel herinneringen zal zorgen als de boom "Dikke Bertha" deed voor vele Brugse generaties. De haagbeuk wordt dit najaar geplant.

Meest gelezen