Brussels Airlines-moeder Lufthansa bereidt zich voor op zomer met weinig vliegverkeer en opstart in de herfst

Lufthansa bereidt zich voor om de meeste vliegtuigen de komende zomer aan de grond te houden. Het moederbedrijf van Brussels Airlines hoopt in de herfst opnieuw te kunnen beginnen met vliegen .”Maar het zal een heel trage opstartfase zijn.” Dat blijkt uit de tekst van de toespraak die CEO Carsten Spohr komende week zal geven op de jaarvergadering van de Lufthansa-groep. Die tekst werd nu al online gezet.

De luchtvaartsector kreunt onder de coronacrisis. Daarom schreef Carsten Spohr, de CEO van de Lufthansa Group, waartoe Brussels Airlines behoort, nog een brief naar premier Sophie Wilmès (MR). 

Om de coronacrisis te overleven is Brussels Airlines op dit moment in onderhandeling met de federale overheid over overheidssteun. Met het oog op die onderhandelingen hamerde CEO Spohr erop dat Brussels Airlines een belangrijke schakel blijft binnen het netwerk van Lufthansa.

Maar tegelijk herhaalt Spohr dat Lufthansa de herstructurering van Brussels Airlines zal intensiveren. Samen met Austrian Airlines zal Brussels zijn vloot van vliegtuigen inkrimpen.

Herstarten in de herfst

Intussen bereidt de volledige Lufthansa-groep zich voor op een zomer waarbij zowat de hele vloot van vliegtuigen aan de grond zal blijven. Op dit moment staan 700 van de 760 vliegtuigen ergens op het tarmac geparkeerd. 

“Niemand weet al wanneer we opnieuw zullen opstijgen”, schrijft CEO Spohr in zijn toespraak. Hij hoopt dat dat in de herfst het geval zal zijn, maar dat zal pas ten vroegste zijn en heel traag. 

Pas tegen 2023 verwacht Spohr dat alles weer “normaal” zal zijn. Maar het zal een nieuw normaal zijn, met een luchtvaart die op een lager pitje zal draaien dan voor de coronacrisis, beseft hij nu al. Dat zal ook gebeuren met een kleinere Lufthansa-groep: alle luchtvaartmaatschappijen van de groep zullen kleiner worden.

Meest gelezen