Pixabay

Duiven aan de pil in Liedekerke: "Ze laten al eens iets achter op kerkgangers"

In Liedekerke gaan de duiven aan de pil. Vooral rond de kerk veroorzaken ze veel overlast. Ze bevuilen niet alleen het gebouw, maar ook de bezoekers. "We zien graag dieren, maar wat ze achterlaten is niet zo aangenaam", zegt burgemeester Steven Van Linthout (CD&V). 

"Zelfs in deze coronatijden zijn we ook met andere problemen bezig", vertelt burgemeester Steven Van Linthout. Dat zijn de duiven in dit geval. De vogels veroorzaken heel wat overlast, vooral aan kerken. "Dat lijkt één van hun favoriete plaatsen.  Maar af en toe laten ze ook iets achter lager dan de kertoren. Soms zelfs op bezoekers. Dat is niet aangenaam. Je kan dan elke dag gaan poetsen, maar als daar dan veel duiven zitten, is het dweilen met de kraan open." 

En dus gaan de vogels aan de pil. Een gespecialiseerde firma gaat voedsel verspreiden op plekken waar ze veel komen. Met daarin een anticonceptiemiddel. "Zo kunnen die duiven een gelukkig leven leiden, zonder dat ze voor nakomelingen zorgen."

Warme oproep

Maar daarnaast heeft de burgemeester ook de hulp van zijn inwoners nodig. "Het is zeer belangrijk dat de bevolking de duiven geen eten geeft.  We hebben daar ook een politiereglement voor opgesteld, zodat het verboden wordt. Want als die beestjes hun buikje rond hebben gegeten met voedsel zonder de pil, gaan we nergens komen. Daarom nog eens een warme oproep. Je mag ze graag zien, maar geen eten geven." 

Meest gelezen