Zitten er everzwijnen in het Park van Tervuren?

Het Agentschap Natuur en Bos kreeg al twee meldingen van iemand die een everzwijn gespot heeft in het Park van Tervuren, maar de boswachters hebben er zelf nog geen gezien. Het zou niet onmogelijk zijn, want het park grenst aan het Zoniënwoud en daar leven al bijna 15 jaar everzwijnen.

Het Park van Tervuren is één van de toegangspoorten tot het Zoniënwoud. In dat bos leven al bijna 15 jaar everzwijnen. Volgens Patrick Huvenne van Natuur en Bos is het dan ook niet onmogelijk dat de everzwijnen het park gaan verkennen: “In het Zoniënwoud zijn er everzwijnen, dat weten we al heel lang. Het is niet zo vreemd dat die de omgeving eens verkennen. Ze hoeven maar de straat over te steken en ze zijn in het Park van Tervuren. Dat is op zich ook een groot bos waar een everzwijn even kan rondlopen zonder gezien te worden.” 

Everzwijnen zijn doorgaans bang voor mensen

Patrick Huvenne

Mochten de dieren in het park komen is dat ook geen ramp, zegt Patrick Huvenne: “Voor de natuur is dat zeker niet erg en ook voor de bezoekers is het niet erg dat er een everzwijn aanwezig is. Een everzwijn is ook niet echt gevaarlijk zolang het geen kleintjes heeft of opgejaagd wordt. Als mensen geconfronteerd worden met een everzwijn, kunnen ze gewoon opzij gaan. Normaal gezien gaan die dieren heel snel weglopen. Everzwijnen zijn doorgaans bang voor mensen.”

Everzwijnen hebben de neiging om te wroeten. In een mooi aangelegd park met gazons, zoals in het Park van Tervuren komt dat misschien ongelegen? “Everzwijnen hebben inderdaad de neiging om in grasvelden op zoek te gaan naar wormen en zo het gras om te keren. Als er nu veel everzwijnen zouden komen in het Park van Tervuren, zou dat ervoor kunnen zorgen dat de gazons er anders en minder fraai zouden bijliggen. Maar dat is al twee keer “zou”, zover zijn we nog lang niet”, besluit Patrcik Huvenne. 

Meest gelezen