Videospeler inladen...

GO! raadt scholen aan géén examens te houden dit schooljaar, onderwijsexpert Dirk Van Damme: "Erg demotiverend"

GO! (het gemeenschapsonderwijs) raadt zijn scholen aan om dit schooljaar geen eindexamens meer te houden in geen enkel leerjaar. Dat zegt topvrouw Raymonda Verdyck. Daarmee gaat ze in tegen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) die eerder had aangegeven dat hij examens wil op het einde van het schooljaar. Het katholiek onderwijs reageert intussen dat het zelf niet zo'n advies zal geven: scholen moeten daar autonoom over kunnen beslissen, klinkt het. Onderwijsexpert Dirk Van Damme van de OESO is niet te spreken over het advies van GO!.

"Met de beperkte onderwijstijd die we nog hebben, geven we het advies om op het einde van het schooljaar geen eindexamens meer te organiseren." Dat zegt Raymonda Verdyck van GO! (het gemeenschapsonderwijs) aan VRT NWS. "Het veld was vragende partij, onze collega's wilden helderheid en duidelijkheid. We hebben dit samen overlegd."

Dat betekent wel niet dat elke leerling zomaar een A-attest krijgt en automatisch overgaat naar het volgende jaar. "We gaan op basis van zogenoemde "permanente evaluatie", bekijken waar de leerlingen staan", zegt Verdyck.

"Als we vaststellen dat leerlingen de doelen voldoende hebben bereikt, gaan ze op het normale moment het A-attest bekomen. Bij leerlingen bij wie we twijfelen over een B- of een C-attest, zullen we de beslissing uitstellen tot augustus. In de loop van de zomerperiode zal hen de nodige ondersteuning gegeven worden, om dan in augustus een eerlijke evaluatie te bieden."

Verdyck bevestigt verder dat ze in het sociaal overleg aan het nadenken zijn over zomerscholen.

Katholiek onderwijs: "Scholen hebben autonomie"

Het katholiek onderwijs zal zo'n advies niet geven. Dat zegt topman Lieven Boeve. "Voor ons blijft de beslissing om al dan niet eindexamens te organiseren, tot de autonomie van de school behoren. We raden klassenraden aan om te kijken of ze over voldoende informatie beschikken om een beslissing te nemen. Ook als het dossier beperkter is, maar toch volledig, kunnen klassenraden een beslissing nemen", aldus Boeve.

"Maar als er twijfel is, roepen we op tot voorzichtigheid zodanig dat we leerlingen toch mee kunnen nemen naar het volgende jaar. We hopen ook voor zoveel mogelijk leerlingen al in juni te kunnen aangeven waar ze staan. Zo kunnen leerlingen en ouders zich al informeren voor het vervolg van de schoolloopbaan."

Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA): "Een of andere vorm van evaluatie is nuttig"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) herhaalt dat "een of andere vorm van evaluatie zinvol kan zijn", maar geeft ook aan dat scholen zelf mogen beslissen over hun evaluaties. 

“Er is grondwettelijke vrijheid van onderwijs. Dat wil zeggen dat niet de minister en niet de koepel, maar de scholen zelf beslissen over evaluaties. Zij kennen hun leerlingen en de situatie het best. Ik denk persoonlijk dat een of andere vorm van evaluatie zinvol kan zijn. Enerzijds om leerlingen geboeid te houden: als je nieuwe leerstof geeft en je zegt bij voorbaat dat er niet geëvalueerd wordt, dan dreigen leerlingen af te haken. Anderzijds ook om aan de hand van evaluatie ook eventuele leerachterstand te kunnen detecteren, zodat je er iets aan kan doen. Zonder evaluatie is dat al een heel stuk moeilijker."

Dirk Van Damme: "Erg demotiverend"

Dirk Van Damme, onderwijsexpert bij de  Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), is niet te spreken over het advies van GO!. "Alle macht dus aan de klassenraad die op basis van zeer onvolledige informatie oordelen velt die de toekomst van leerlingen bepalen", schrijft hij op Twitter. "Leerlingen krijgen niet de kans objectief aan te tonen dat ze de leerdoelen hebben bereikt. Erg demotiverend en vrije baan aan vooroordelen", hekelt hij.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek met pedagoog en onderzoeker Pedro Debruyckere in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen