Lab uit Gent test mondmaskers die overheid bestelt: hoe loopt dat juist?

Centexbel in Zwijnaarde is het laboratorium waar de mondmaskers die de overheid bestelt, worden getest. Ook bedrijven die  mondmaskers zijn beginnen te produceren kunnen daar testen laten doen en certificaten aanvragen die aantonen dat de maskers aan de strenge beschermingsnormen voldoen. 25 procent van de geteste maskers voldoet niet, de meerderheid wel. 

De medische mondmaskers die de overheid bestelt, worden getest bij Centexbel, dat is een laboratorium in Zwijnaarde. Dat lab heeft ontdekt  dat sommige bestellingen niet aan de normen voldeden, hoewel de fabrikanten beweerden van wel. Er zijn dus al valse testrapporten verschenen.

Het lab kijkt na of het masker de ziektekiemen voldoende tegenhoudt en of je er goed door kan ademen. De meeste stalen zijn goed, maar 25 procent van de geteste maskers voldoet niet. Let wel, dat betekent niet dat 25 procent van de Belgische maskers slecht is.  Het gaat om stalen en een slecht staal kan uit een hoop van duizend komen, maar net zo goed uit een hoop van honderdduizend, dat weet het lab niet. 

"Bij een medisch of chirurgisch masker moet de producent goede testrapporten kunnen voorleggen en die zijn soms vervalst," weet Jan Laperre, directeur van Centexbel. Het lab test onder andere maskers in opdracht van de overheid. "We krijgen stalen via het FAGG (Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en hebben daar een versnelde testprocdure voor uitgewerkt." 

Hoe verloopt een test?

Een mondmasker wordt getest op de 'barrière-eigenschappen', legt Jan Laperre uit, en op het 'ademend vermogen'.  Er wordt dus gekeken hoe goed het de ziektetekiemen tegenhoudt die de drager verspreidt en of je er goed door kan ademen.

"We testen eerst de belangrijkste parameter en als die boven een bepaalde norm ligt, dan weten we al dat de kwaliteit voldoende is. Ligt de kwaliteit onder die waarde, dan testen we verder. We zien dat de helft van de geteste maskers onmiddellijk aan de hoge waarde voldoet. Van de andere helft zien we dat nog eens de helft niet aan de eisen vodoet. Dus 25 procent van de geteste maskers voldoet niet aan de normen."

Tekort aan essentiële filterlaag

Een masker is van goede kwaliteit als de materialen dat ook zijn, weet het lab. "Je hebt een buitenlaag, een binnenlaag en een middenlaag. Die middenlaag is de belangrijkste omdat ze de barrière vormt." Bij papieren maskers zie je dat dat de blauwe laag is en er is momenteel een tekort aan deze lagen. "Ze worden gemaakt in Azië, Amerika en ook een deel in Europa en de fabrieken draaien op volle toeren, maar kunnen niet volgen." 

Naast de mondmaskers test Centexbel ook ander medisch materiaal als schorten of andere beschermingskledij, ook voor andere sectoren. Gele hesjes bijvoorbeeld worden er ook getest of kledij voor lassers en brandweerlui, of stoffen waar schadelijke chemicaliën in zitten. 

Meest gelezen