Liveblog: Brussels Airlines-moeder bereidt zich voor op zomer met weinig vliegverkeer, 130 extra coronadoden

De coronacrisis heeft een bijzonder zware impact op heel veel sectoren wereldwijd, en in het bijzonder op de luchtvaartsector. Lufthansa, het moederbedrijf van Brussels Airlines, bereidt zich alvast voor om de meeste vliegtuigen de komende zomer aan de grond te houden. In ons land zijn de voorbije 24 uur opnieuw 130 sterfgevallen gemeld. De druk op de ziekenhuizen blijft wel verder dalen. En het GO!, de koepel van het gemeenschapsonderwijs, raadt scholen aan om geen eindexamens meer te organiseren. Volg alle updates over de coronacrisis in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Gaat Brussels Airlines-moeder Lufthansa tot in de herfst zeer weinig vliegen?

Lufthansa bereidt zich voor om de meeste vliegtuigen de komende zomer aan de grond te houden. Het moederbedrijf van Brussels Airlines hoopt in de herfst opnieuw te kunnen beginnen met vliegen .”Maar het zal een heel trage opstartfase zijn.” Dat blijkt uit de tekst van de toespraak die CEO Carsten Spohr komende week zal geven op de jaarvergadering van de Lufthansa-groep. Die tekst werd nu al online gezet.

Lees het artikel: 

GO! raadt scholen aan: "Organiseer geen eindexamens meer op het einde van het schooljaar"

Het gemeenschapsonderwijs (GO!) raadt zijn scholen aan om dit schooljaar geen eindexamens meer te houden, in geen enkel leerjaar. "De collega's wilden helderheid en duidelijkheid en we hebben dit samen overlegd, vandaar dit advies", legt Raymonda Verdyck, de topvrouw van het GO!, uit.

"We gaan op basis van permanente evaluatie kijken waar leerlingen staan", zegt ze. "Als we vaststellen dat leerlingen voldoende de doelen hebben bereikt, krijgen zij een A-attest. Als we twijfelen bij leerlingen, zullen we die beslissing uitstellen tot in augustus." 

Die leerlingen zouden dan begeleiding kunnen krijgen in de zomer, om zo in augustus "een faire evaluatie" te kunnen geven.

Raymonda Verdyck.

Met dat advies kiest het GO! voor een ander pad dan minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wilde bewandelen. "Ik vrees dat als er geen examens zullen plaatsvinden, jongeren niet gemotiveerd zullen zijn om te leren", zei die een tiental dagen geleden in "Terzake".

Verdyck zegt dat het advies past binnen de afspraken die zijn gemaakt met de sociale partners. "Het is breed overlegd en gedragen en het past perfect binnen de draaiboeken waarmee we gewerkt hebben. En vooral belangrijk is dat we onze leerlingen faire kansen bieden. Ze zijn ongerust wat hen te wachten staat en dus willen we ook hen duidelijkheid geven." 

Het Katholiek Onderwijs gaat daarover geen advies geven aan scholen. "Dat behoort tot de autonomie van de scholen", zegt topman Lieven Boeve. "Wij hopen voor zoveel mogelijk leerlingen al in juni te kunnen aangeven waar zij staan. Wij raden daarom klasseraden aan om na te gaan of ze over voldoende informatie beschikken. Onze dossiers zullen wat beperkter zijn, maar dat betekent niet dat ze onvolledig zijn."

Lees meer hier:

OESO-onderwijsexpert Dirk Van Damme vindt het alvast geen goed idee van het Gemeenschapsonderwijs om eindexamens af te raden. "Leerlingen krijgen niet de kans objectief aan te tonen dat ze leerdoelen bereikt hebben. Erg demotiverend en vrije baan aan vooroordelen", reageert hij op Twitter.

Eerste vliegtuig met Belgische Marokkanen geland op Zaventem

Videospeler inladen...

Vanavond is een eerste vlucht uit Casablanca geland op Zaventem. In het vliegtuig zaten zowat 200 passagiers die de Belgische en Marokkaanse nationaliteit hebben.

Zij zaten vast in Marokko, omdat Marokkaanse burgers door de coronamaatregelen niet naar het buitenland mogen reizen. Marokko laat uitzonderingen nu toch toe, voor mensen met de dubbele nationaliteit en als er sprake is van een medische of sociale noodsituatie. 

België heeft Marokko een lijst bezorgd met 1.400 mensen die aan die criteria voldoen. Vandaag en morgen worden zij gerepatrieerd. 

WHO pareert kritiek van Trump: "We waarschuwden wél op tijd"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat er wel op tijd gewaarschuwd is voor de coronapandemie.  "Op 30 januari riepen we een wereldwijde noodtoestand uit", reageert WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. "De wereld had genoeg tijd om te reageren”, reageert hij op de felle kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees het artikel:

Ziekenhuisopnames dalen verder in Frankrijk

In Frankrijk zijn er op een dag tijd 218 mensen met het coronavirus overleden. In totaal zijn er bijna 25.000 overlijdens door het coronavirus gemeld. Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis en op intensieve zorg volgt wel al twee weken een dalende trend.

Dodentol in Verenigd Koninkrijk stijgt tot boven de 27.500

In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen 24 uur opnieuw 739 nieuwe corona-sterfgevallen gerapporteerd. Dat zijn er opnieuw meer dan gisteren. Het gaat om overlijdens in ziekenhuizen en in andere omgevingen zoals verpleeginstellingen. In totaal zijn nu al 27.510 Britten gestorven aan het nieuwe coronavirus. In Europa tekent enkel Italië hogere absolute sterftecijfers op.

De Britse regering ziet dan ook nog geen mogelijkheid om de coronamaatregelen te versoepelen. De regering  klopt zich wel op de borst voor het aantal tests dat kan worden afgenomen en dat nu is opgelopen tot 100.000 per dag. Volgens Britse media telt de regering daar wel ook testkits van thuis bij, en mogelijk zijn die tests nog niet allemaal uitgevoerd en opgestuurd.

Is België klaar voor een versoepeling van de coronamaatregelen?

Maandag gaat de eerste fase van de exit uit de coronamaatregelen van start. Dan kunnen de bedrijven opnieuw ruimer aan de slag gaan. Maar is ons land wel klaar om de coronamaatregelen te versoepelen? "Ja en - tussen haakjes - neen", antwoordt professor Erika Vlieghe, die de exitgroep voorzit.

De cijfers over de epidemie zijn in elk geval positief. "De trend over de laatste 7 dagen en het feit dat we nu toch met redelijk rasse schreden echt minder ziekenhuisopnames hebben, vinden we bemoedigend", aldus Vlieghe. "Ook het reproductiegetal (dat aanduidt hoeveel andere mensen een besmette persoon aansteekt, red.) is duidelijk laag genoeg."

Maar er zijn ook twee belangrijke voorwaarden waar nog hard aan gewerkt wordt, voegt Vlieghe daar aan toe. "Dat is de mogelijkheid om mensen te kunnen testen in de pre-triagecentra. Daar is het bij de huisartsen alle hens aan dek om dat klaar te krijgen. En dan is er ook nog het systeem om de contacten van besmette personen op te sporen."

Ten slotte hangt ook heel veel af van ons gedrag. "We gaan nog een hele tijd onszelf moeten motiveren om afstand te bewaren en om zo weinig mogelijk contacten te hebben", besluit Erika Vlieghe.

Videospeler inladen...

Oproerkraaiers in Franse stad Compiègne houden zich niet aan de avondklok

In Compiègne, een stad op zo’n 80 km ten noordoosten van Parijs, zijn afgelopen nacht rellen geweest. De politie nam het op tegen zo’n 100 tot 150 oproerkraaiers die zich niet aan de avondklok hielden.

In Frankrijk moet iedereen ’s avonds binnenblijven vanaf 22 uur, tot 5 uur ’s morgens. De regen hielp uiteindelijk om de massa uiteen te drijven. Er gebeurden geen arrestaties.

Er zijn al een aantal weken confrontaties tussen de politie en jongeren in Compiègne. Ook in de hoofdstad Parijs en andere steden zoals Toulouse, Strasbourg en Lyon was er vorige week opstand tegen de coronamaatregelen.

Gewapende betogers manifesteren tegen coronamaatregelen in parlementsgebouw van Amerikaanse staat Michigan

Gewapende betogers zijn gisteren in het Capitool, het parlementsgebouw, van de Amerikaanse staat Michigan binnengestapt, op een wettelijke manier, om er te protesteren tegen de quarantaine als gevolg van coronaziekte covid-19. In het Capitool in de stad Lansing waren parlementsleden bijeen.

Er protesteerden tientallen betogers in het Capitool, waarvan sommige dus gewapend waren. Enkelen van hen, die geen masker droegen, brulden in het gezicht van gemaskerde politieagenten, om toegang tot de parlementaire vergadering te eisen. De betogers droegen ook bordjes tegen de quarantaine. Op een ervan was de Democratische gouverneur Gretchen Whitmer te zien, afgebeeld als Adolf Hitler.

Lokale politie legde aan NBC News uit dat het wettelijk is om wapens te dragen in het Capitool. Zoals dat het geval is in de hele staat Michigan. Het is al de tweede keer deze maand dat gewapende betogers in Lansing bijeenzijn om een einde te eisen van de quarantaine in de staat, waar minstens 3.500 coronadoden vielen.

Ondanks de betogingen wordt de aanpak van de gouverneur van Michigan in het algemeen positief beoordeeld. Dat blijkt uit verschillende recente opiniepeilingen.

Videospeler inladen...

Meeste Antwerpse ASO-scholen van gemeenschapsonderwijs volgen advies van koepel niet, en organiseren wel examens

De meeste ASO-scholen van het gemeenschapsonderwijs in de stad Antwerpen zullen toch nog examens afnemen op het einde van het schooljaar. Nochtans had de koepel van het gemeenschapsonderwijs vandaag aangeraden om dat niet te doen. 

“Per richting organiseren we gemiddeld een drietal examens”, zegt Danielle Van Ast, directeur van het Gemeenschapsonderwijs Antwerpen. “Als er dan nog twijfel is, dan gaan we zo veel mogelijk voor A-attesten”. Van Ast vindt dat belangrijk voor de “motivatie van de leerlingen en de leerkrachten, en op die manier hebben alle leerlingen - zeker die van het zesde - een degelijk advies om een weloverwogen studiekeuze te maken in juni.” Een finale evaluatie in augustus, zoals de koepel voorstelt, vindt de directeur “laat”. 

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en het Katholiek Onderwijs Vlaanderen willen liever wél evaluaties in juni, maar benadrukken dat de beslissing uiteindelijk bij de scholen ligt.

Meest gelezen