Nicolas Maeterlinck

Louis Tobback (SP.A): "Als regering in september in zelfde sukkelstraatje terechtkomt, hou dan verkiezingen in oktober"

Hoewel Louis Tobback al even geen burgemeester meer is van Leuven, heeft hij nog altijd zijn zeg over de politiek. Zo stelt hij voor in oktober opnieuw verkiezingen te houden, als de politieke spelletjes tussen N-VA en PS blijven duren. Over de tijdelijke regering heeft hij ook een mening: “De communicatie is misschien ongelukkig, maar zou een ander het beter doen?”

“Laten we de dingen zeggen zoals ze zijn, de communicatie van onze federale overheid van vorige vrijdag was ongelukkig”, zegt Louis Tobback aan Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. “Het was absoluut overdreven, door het beter te willen doen, doe je het vaak veel slechter. Maar zou een ander het noodzakelijk beter gedaan hebben? Ik weet het niet.” Tobback neemt het dus op voor de tijdelijke regering van Sophie Wilmès (MR) in deze moeilijke coronatijden. 

Conner Rousseau doet het in mijn ogen uitstekend

Toch vermoedt de vroegere minister van onder andere Binnenlandse Zaken dat er achter de schermen al nagedacht wordt over een nieuwe regering: “Ik denk dat men wel bezig is met de voorbereiding voor een echte regering. Maar ze mogen in september niet weer in dat sukkelstraatje terechtkomen van voor corona. Geen toestanden meer van Bart De Wever (N-VA) die Paul Magnette (PS) in een donker steegje ontmoet. Als we daarmee herbeginnen, kunnen we beter verkiezingen houden in oktober.”

Maar Tobback is ook hoopvol naar de toekomst toe. Zeker met jonge politici zoals SP.A-voorzitter van Conner Rousseau. “Hij doet dat uitstekend. Hij heeft er mee voor gezorgd dat er een tijdelijke regering met Wilmès is geforceerd. Met hem kunnen we misschien nog eens een verkiezing winnen.” 

Op twee dagen voor je 82e verjaardag is het niet meer gepermitteerd om schrik te hebben

Corona of niet. Louis Tobback komt nog altijd buiten voor z’n dagelijkse wandeling van twee uur. Maar een Leuven zonder studenten of een volle Oude Markt blijft toch vreemd. “Het is een vorm van surrealisme. Als je nu in de stad komt, geloof je je eigen ogen niet. Onwaarschijnlijk.” Toch is Tobback niet bang voor het virus. “Op twee dagen voor je 82e verjaardag is het niet meer gepermitteerd om schrik te hebben. Mensen van 20, 30, 40 en 50 hebben nog wat te verliezen. Maar als je het op je 82e nog niet allemaal gehad hebt, ben je niet goed voorbereid. Alles is nu een supplement voor mij.”

Nu zondag wordt de ex-burgervader van Leuven dus 82 jaar. Een groot feest zal er niet zijn. “Maar dat doe ik nooit. Ik vier mijn verjaardag niet maar herdenk hem.” Ook vandaag op 1 mei, hét feest van de socialisten houdt Tobback het bescheiden. Geen stoet die door de stad trekt. Dat zal vreemd zijn. Maar mijn buurman heeft beloofd om "De internationale", het strijdlied van de Arbeidersbeweging, te spelen op zijn saxofoon.”  

Meest gelezen