Videospeler inladen...

Met de auto leren rijden met de rijschool kan weer vanaf 11 mei

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) gaat de coronamaatregelen voor de rijscholen en de rijexamen- en autokeuringscentra versoepelen. Die moesten door de coronacrisis de voorbije weken gesloten blijven. 

Het opnieuw openen van de rijexamen- en autokeuringscentra en de rijscholen zal stap voor stap gebeuren. De autokeuringscentra zullen de eerste zijn die weer open zullen kunnen gaan, voor periodieke keuringen. Met een auto naar de autokeuring gaan zal namelijk vanaf 4 mei weer mogelijk zijn.

Vanaf 11 mei mag in de rijscholen weer les gegeven worden en vanaf 18 mei kan je in de rijexamencentra terecht voor onder meer theoretische examens of praktijkexamens voor de categorieën AM, A, C en D, dus voor de verschillende rijbewijzen voor brommer en motor, vrachtwagen en bus. 

Let wel op: gaan oefenen voor het rijexamen met bijvoorbeeld je vader of moeder als begeleider wordt niet gezien als een essentiële verplaatsing en mag dus voorlopig niet. Mogelijk verandert dit ook vanaf 11 mei. 

Vanaf 25 mei zullen ook de praktijkexamens voor de categorieën B, BE en G weer mogelijk zijn. Dit zijn de examens voor auto, auto met zware aanhangwagen en tractor.

Bij de praktijkexamens zal het dragen van een mondmasker verplicht zijn

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit

Maar een praktijkexamen afleggen met respect voor de anderhalve meter afstand lijkt niet meteen eenvoudig. "Daarom zijn er afspraken gemaakt, samen met de sector, om de opleidingen en examens toch veilig te laten doorgaan", zegt minister Peeters.

"Tijdens de les of het praktijkexamen zal in de wagen bijvoorbeeld het dragen van een mondmasker verplicht worden. De centra engageren zich ook om telkens de auto zeer goed te ontsmetten. Maar we vragen uiteraard ook aan iedereen om zijn of haar verantwoordelijkheid op te nemen. Voelt u zich ziek, maak dan een nieuwe afspraak."

Een gedetailleerd overzicht van de nieuwe regels is te vinden op de website van de Vlaamse overheid  

Meest gelezen