Facebook: Zwanger in Brussel

Molenbeekse vroedvrouwen in zee met B&B: “Niet alle vrouwen willen tijdens coronacrisis in ziekenhuis bevallen”

Vroedvrouwenpraktijk ‘Zwanger in Brussel’ gaat samenwerken met een B&B waar toekomstige moeders kunnen bevallen. De jongste tijd vragen veel vrouwen om niet in het ziekenhuis te bevallen. Omdat het thuis niet altijd mogelijk is, komen de vroedvrouwen nu met een alternatief. Een Brusselse Bed and Breakfast waar ze ook na de bevalling verder in de watten worden gelegd.

Tot nu toe deden de zes vroedvrouwen van ‘Zwanger in Brussel’ alleen bevallingen thuis en in het Brusselse Sint-Jansziekenhuis. Maar binnenkort komt daar een Bed and Breakfast bij. Ze werken daarvoor samen met een Brusselse B&B-eigenaar. Dat vertelt oprichtster Elke Van Den Bergh aan Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel: “Niet iedereen kan thuis bevallen. Bijvoorbeeld omdat de woning niet veilig is omdat je er niet snel kan evacueren. Of omdat je geen lawaai wil maken voor de buren. We krijgen heel vaak de vraag van mensen die niet naar het ziekenhuis willen op dit moment. Omdat ze bang zijn om besmet te raken met het coronavirus. Zo zijn we op het alternatief gekomen.” De eerste bevalling is voorzien voor begin juni. De B&B blijft verder ook gesloten, voor andere gasten. 

Naast bevallen kunnen de vrouwen daar ook bekomen, gaat Elke verder. “De B&B biedt een kraambed vol verwennerij. Maar ook vrouwen die in het ziekenhuis bevallen, kunnen er daarna terecht. Ze worden dan echt verwend met bloemen, een massage en een fotoshoot als ze dat willen.” 

Op werkvlak mogen de coronamaatregelen nog even aanhouden. Het is veel rustiger voor de nieuwe moeders én voor ons

De coronacrisis verandert ook veel in de werking van de praktijk. “Enerzijds is het drukker, maar toch ook rustiger” zegt Elke. “We nemen heel veel over van ziekenhuizen, huisartsen en Kind en Gezin. Want die hebben een deel van de activiteit stil gelegd. Maar aan de andere kant is het ook rustiger omdat we een bijvoorbeeld meer opvolgconsultaties online doen. Mama’s die net bevallen zijn zien we wél nog elke dag. Maar we werken alleen nog één op één, geen groepsactiviteiten meer. Dat maakt het kalmer. En in Brussel zijn we natuurlijk blij met het rustiger verkeer. We worden niet meer elke dag bijna omver gereden (lacht). We doen al lang de huisbezoeken met de fiets. En rustiger verkeer maakt ook ons rustiger. We merken ook dat mensen minder stress hebben, omdat ze niet meer overal moeten zijn. Op werkvlak mogen de coronamaatregelen nog even aanhouden (lacht).” 

Moeder worden in coronatijden

En hoewel bevallen in coronatijden heel jammer is voor familie en vrienden die de baby niet kunnen zien, brengt het ook rust vindt Elke. “Je wordt niet volledig opgeëist door het bezoek. Mensen ontvangen is leuk, maar ook stresserend in een kraambed. Je wil je huis in orde hebben, je bezoek iets te drinken aanbieden. Nu kan je je helemaal concentreren op je pasgeboren baby, wat veel energie vraagt. In eerste instantie lijkt het beter. Al merken we wel dat ouders het lastig krijgen eens het kindje wat ouder wordt.” 

Meest gelezen