Nieuwe resultaten onderzoek UA naar ons koop- en kookgedrag: keuken is nu voor velen een plaats van ontspanning

Charlotte De Backer, professor communicatie­wetenschappen aan de UAntwerpen, kwam vandaag bij Radio 2 Antwerpen met nieuwe resultaten in haar Corona Cooking Survey. Nadat eerder al was gebleken dat we minder graag naar de supermarkt gaan, is het nu duidelijk dat we daarentegen veel liever dan voorheen in onze keuken bezig zijn. 

"We hebben onderzocht of er sinds de coronacrisis veranderingen zijn in ons kook- en bakgedrag", legt professor Charlotte De Backer uit. "We merken dat mensen meer dan vroeger zelf aan het bakken slaan, en dan gaat het zowel over brood als over gebak.” Op de vraag hoe dat komt, is het antwoord dat we minder tijdsdruk ervaren. "Daardoor worden we ook creatiever in de keuken", voegt professor De Backer er nog aan toe.

Mensen worden creatiever met etensrestjes en gooien dus minder weg

Meer vrouwen dan mannen

"Ondanks onze strijd voor meer gelijkheid in de keuken zijn er nog altijd meer vrouwen dan mannen bezig met het eten. Het valt wel op dat de kinderen nu mee aan de slag gaan en hun creativiteit graag botvieren tijdens het koken."
Een ander opvallend resultaat van het onderzoek zijn de eigen recepten die de bovenhand halen. We hebben blijkbaar minder nood aan recepten en ideeën van de bekende koks.

In haar betoog kwam De Backer ook nog even terug op de supermarkten, waar we minder graag komen. Ook daar zijn we blijkbaar creatief want mensen gaan nu op zoek naar andere supermarkten, waar mensen wél afstand houden, waar er betere maatregelen zijn en waar er minder lange wachtrijen zijn.  Anderen proberen meer online boodschappen te doen.
"Typisch Belgisch", besluit de professor, "als er ergens een probleem is, vinden we wel een weg om toch te bereiken waar we willen staan."

Benieuwd naar de verdere resultaten van het onderzoek of wil je zelf meedoen? Je vindt alle informatie op de website van het onderzoek.

Meest gelezen