Joe Biden op een debat, 15 mei 2020.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden ontkent beschuldiging van aanranding

Amerikaanse presidentskandidaat voor de Democraten Joe Biden heeft ontkend dat hij in de jaren 90 een van zijn stafmedewerkers zou hebben aangerand. Het is de eerste keer dat Biden persoonlijk reageert op de beschuldiging. "Het is niet waar. Het is nooit gebeurd", zegt hij.

Begin april kwam Tara Reade naar buiten met een verhaal dat voormalig vicepresident en huidig Democratisch presidentskandidaat Joe Biden haar in de jaren 90 aangerand zou hebben in een regeringsgebouw. Reade was op dat moment een stafmedewerker van Biden toen hij nog senator was. Ze is ook een van de 8 vrouwen die eerder zeiden dat ze door Biden ongevraagd geknuffeld werden en dit niet aangenaam vonden.

De aantijging kwam er nadat Bernie Sanders, de enige overgebleven belangrijke rivaal voor de Democratische nominatie, zijn campagne stopzette. Het campagneteam van Biden reageerde meteen met een statement dat het de aantijgingen ten stelligste ontkende.

Nu reageert Biden voor de eerste keer zelf: “Ik wil reageren op de aantijgingen van een voormalig staflid dat ik ongewenst gedrag heb vertoond 27 jaar geleden. Dat is niet waar. Dat is nooit gebeurd,” schrijft hij in een statement online. Biden zou vandaag ook in een talkshow op tv reageren op de beschuldiging.

"Ze zegt dat ze het probleem destijds had aangekaart bij haar leidinggevende en meer ervaren medewerkers. Maar die hebben allemaal - zowel mannen als vrouwen - unaniem gezegd dat ze nooit naar hen is gekomen met problemen", schrijft Biden. 

We hebben lang genoeg geleefd met een president die vindt dat hij tegenover niemand verantwoording moet afleggen en voor niks verantwoordelijkheid neemt. Zo ben ik niet

Joe Biden

Maar hij wil wel dat de zaak wordt uitgespit: "We hebben lang genoeg geleefd met een president die vindt dat hij tegenover niemand verantwoording moet afleggen, en voor niets verantwoordelijkheid neemt. Zo ben ik niet", klinkt het bij Biden.

De voormalige vicepresident onder Obama zegt ook dat er meer onderzoek moet komen naar de onregelmatigheden in het verhaal van Reade. De vrouw heeft gezegd dat ze in 1993 een klacht heeft ingediend over het gedrag van Biden. Volgens hem kan makkelijk nagetrokken of dit waar is, door die klacht op te zoeken in een archief.

Biden onderstreept ook dat hij zich steeds heeft ingezet voor vrouwenrechten, en dat ook zal blijven doen als hij verkozen wordt tot president: "Ik weet hoe belangrijk gezondheidsproblemen van vrouwen en basisrechten voor vrouwen zijn. Dat is altijd een constante geweest in mijn carrière, en als president zal ik dit werk voortzetten."

Meest gelezen