Radio 2

Provincie Antwerpen plaatst bestelling van 1,4 miljoen mondmaskers: meer dan 20 bedrijven geïnteresseerd om die te maken

De provincie Antwerpen is op zoek naar een bedrijf dat 1,4 miljoen mondmaskers voor haar inwoners wil maken. Ze heeft een aanbesteding geplaatst en daar hebben meer dan 20 bedrijven op gereageerd. Het provinciebestuur bekijkt nu welk bedrijf het meeste geschikt is om die bestelling te leveren. “Voor ons is het belangrijk dat ze snel geleverd kunnen worden, zodat we de lokale besturen kunnen helpen”, klinkt het. Maandag wordt beslist welk bedrijf de mondmaskers mag maken.

De provincie Antwerpen gaat de gemeenten helpen in hun zoektocht naar mondmaskers voor hun inwoners. Ze heeft een bestelling van 1,4 miljoen mondmaskers geplaatst. Om de geschikte kandidaat te vinden, heeft de provincie een aanbesteding in de markt gezet. Ze behandelt dit als een groepsaankoop, waarbij de aanbieder met de beste voorwaarden het contract krijgt.

De federale overheid is lang niet duidelijk geweest over welke mondmaskers we nu eigenlijk moesten aankopen

Luk Lemmens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen (N-VA)

Ondertussen hebben meer dan 20 geïnteresseerde bedrijven een offerte ingestuurd. “Daar zitten enkele grote spelers bij”, zegt gedeputeerde van de provincie Luk Lemmens (N-VA). Voor de provincie is vooral de levertermijn belangrijk. “In mei wordt verwacht dat iedereen op het openbaar vervoer en op drukke openbare plaatsen een mondmasker draagt. Dan moeten we die ter beschikking hebben. Voor ons is het belangrijk dat we zo snel mogelijk alle lokale besturen kunnen helpen, zodat zij de maskers kunnen uitdelen.”

Maandag knoop doorgehakt

Lemmens betreurt dat het zo lang geduurd heeft vooraleer de mondmaskers besteld konden worden. “De federale overheid is lang niet duidelijk geweest over welke mondmaskers we nu eigenlijk moesten aankopen. Eerst was er sprake van katoenen exemplaren. Dan moesten het synthetische zijn. Nu mag het allebei. Zodra die beslissing viel, zijn we aan de slag gegaan.”

Ten laatste maandag beslist de provincie welke bedrijf die mondmaskers nu mag maken. Daarna is het aan de gemeenten om de mondmaskers bij haar inwoners te verdelen.

Meest gelezen