Groep van bedevaarders vorig jaar in Halle (Radio 2)

Rustige start van bedevaartseizoen in Halle: “Tijd om misboekjes en cd’s op te ruimen”

1 mei is niet alleen de Dag van de Arbeid, maar ook de start van het bedevaartseizoen. Dat zal vandaag historisch rustig verlopen, ook in Halle. Normaal bezoeken duizenden mensen de Sint-Martinusbasiliek om de ‘Zwarte Madonna' te bewonderen. Maar door het coronavirus is dat niet mogelijk. “In mijn loopbaan van 28 jaar heb ik dit nog nooit meegemaakt”, zegt pastoor Raymond Decoster.

Geen plechtige openingsviering vanochtend, en ook geen bedevaartsgroepen die een bezoekje brengen aan de ‘Zwarte Madonna’ in de Sint-Martinusbasiliek in Halle. En dat voelt voor federatiepastoor Raymond Decoster heel onwennig aan. “Grote groepen met bedevaarders zullen we dit jaar niet zien.  Maar wel mensen met de fiets die een tussenstop houden in de basiliek.  Veel Hallenaren hebben ook de ‘Weg-Om’ herontdekt, dat is een omloop van ongeveer vijf kilometer rond de stad met onderweg 44 kapellen. Als ze dat gedaan hebben, dat is toch anderhalf uur stappen, komen ze even in de kerk zitten. Om fysiek maar ook mentaal te rusten.” Maar dat is nu dus niet mogelijk, of toch niet in groep. Alleen mogen bezoekers wel nog een kaarsje komen branden. 

Ik hou mijn hart vast voor september, als alle vieringen samenkomen

Begrafenisplechtigheden organiseert de pastoor nog wel. Maar verder zijn alle vieringen geannuleerd. Daardoor komt er plots veel tijd vrij om andere dingen te doen, die al heel lang op de plank stonden. “Na 28 jaar ben ik eindelijk eens begonnen om de cd’s en misboekjes te ordenen. De kleerkast is ook opgeruimd. Maar ik hou mijn hart vast voor september. Dan worden normaal alle vieringen, vormsels en communies hervat. Alles komt dan samen, het zal dus nog ontzettend druk worden.” 

Meest gelezen