Videospeler inladen...

SP.A-voorzitter Conner Rousseau dringt aan op formatiegesprekken: "In juni of september moet er iets zijn"

SP.A-voorzitter Conner Rousseau wil dat er in juni of in september uitzicht is op een nieuwe regering. "In juni of september moet er iets zijn in het belang van de toekomst van het land", zei Rousseau in “Terzake”. Rousseau heeft zelf achter de schermen contacten met andere partijen. Hij doet meteen ook een oproep het "eigen grote gelijk" te overstijgen.

Op zijn eerste 1 mei als SP.A-voorzitter legde Rousseau een “new social deal” op tafel om uit de coronacrisis te geraken. In die deal pleit Rousseau onder meer voor extra overheidsinvesteringen en voor een eerlijker fiscaliteit.

Rousseau wil dat pleidooi voor meer solidariteit ook doortrekken in de gesprekken voor de vorming van een nieuwe federale regering. De SP.A-voorzitter liet eerder al weten dat hij de volmachten voor de minderheidsregering van premier Sophie Wilmès niet wil verlengen. "Deze regering is eindig. Dit project eindigt", dixit Rousseau in Terzake.

Rousseau vindt dat er gesprekken moeten zijn over de vorming van een nieuwe ploeg. "Ik wil niet in juni of september tegen de mensen moeten zeggen: 'Jullie zijn bezig met jullie inkomen, met jullie gezondheid, met de organisatie van school en kinderen, met het redden van jullie zaak of het zoeken van een job, maar de politiek gaat nog eens een toerke doen en een circus organiseren, omdat ze het niet eens zijn met elkaar’".

Bekijk hier de passage uit het interview met Rousseau die gaat over de regeringsvorming en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Poppetjes

In een interview met Het Nieuwsblad haalde Rousseau nog stevig uit naar MR-voorzitter George-Louis Bouchez. Dat Bouchez niet wil praten voor eind september, noemt Rousseau "onverantwoord".

"Bouchez speelt wellicht liever met ministerpoppetjes dan het land te redden (...) Hij is heel fier dat hij de toekomst van het land blokkeert. Ik zou daar niet fier op zijn, het is schandalig", sneerde Rousseau in de krant.

Die scherpe woorden herhaalde Rousseau niet in “Terzake”. Hij riep wel iedereen op "zijn verantwoordelijkheid te nemen" en het "eigen grote gelijk" te overstijgen. Zelf is Rousseau naar eigen zeggen bereid "de oude politieke tegenstellingen op dit crisismoment te overstijgen".

Meest gelezen