Stadsregio Turnhout vervangt aparte wachtlijsten crèches en onthaalouders met digitaal loket

Wie in de stadsregio Turnhout op zoek is naar een plekje in de kinderopvang, kan zich vanaf vandaag aanmelden via een digitaal loket van het Huis van het Kind. Dat loket vervangt de aparte wachtlijsten bij crèches en onthaalouders. “We willen alle mensen zo veel mogelijk kansen geven, dus behandelen we alle aanvragen samen op hetzelfde moment”, klinkt het bij het Huis van het Kind.

“Ouders die nog maar proberen zwanger te geraken, vragen vaak al om op een wachtlijst van een kinderopvang gezet te worden”, zegt Sofie Coppers van het Huis van het Kind. “Dat willen we vanaf vandaag veranderen.” Om dat aan te pakken, stelt stadsregio Turnhout een digitaal platform voor dat alle kinderopvangplaatsen in de regio, dat zijn Beerse, Oud-Turnhout, Vosselaar en Turnhout, zal bundelen.

We behandelen alle aanvragen op hetzelfde moment en dat is vier maanden voor de start van de opvang

Sofie Coppers, Huis van het Kind stadsregio Turnhout

“We willen alle mensen zo veel mogelijk gelijke kansen geven. Het maakt niet uit wanneer je je aanvraag doet, want we behandelen ze toch op hetzelfde moment. Dat doen we vier maanden voor de start van de opvang. Dan pas gaan we een aanvraag uitsturen naar alle crèches en onthaalouders waar voor gekozen is. Daarna bezorgen we op onze beurt een antwoord aan de ouders”, aldus Coppers.

Alle 18 crèches in de regio hebben zich bij het initiatief aangesloten. Ook twee onthaalouderdiensten doen mee. Het Huis van het kind wil met het digitaal loket ook een beter zicht krijgen op het tekort aan opvangplaatsen.

Meest gelezen