Manu Claes

Start bedevaartseizoen Scherpenheuvel nog nooit zo rustig

Op 1 mei start het bedevaartseizoen in Scherpenheuvel. Maar dat is nog nooit zo rustig geweest als vandaag. Door de coronacrisis zijn groepen niet welkom, enkel individuele bezoekers. “Normaal hebben we tot 1 miljoen passanten per jaar. Nu nog maar een fractie. Dat is ongezien”, zegt de burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem, Manu Claes (CD&V). 

De traditionele bedevaartsgroepen hebben al eerder afgezegd. En ook het stadsbestuur heeft nu opgeroepen om niet naar Scherpenheuvel af te zakken. “Alle horecazaken zijn gesloten, toeristen kunnen niet in winkels terecht en er zijn geen sanitaire voorzieningen", zegt burgmeester Claes. "Bezoekers kunnen enkel de basiliek bezoeken, en moeten dan meteen vertrekken. Maar zelfs als ze alleen komen, kunnen ze ter plaatse al snel in groep geraken. Dat maakt de social distancing erg moeilijk. Daarom raden we af om naar Scherpenheuvel te komen." Toch doet de burgemeester dat met pijn in het hart. “We hopen dat de maatregelen snel versoepelen. Maar op dit moment zijn we niet in staat de vele bezoekers op te vangen.”  

Steward

Burgemeester Manu Claes heeft intussen ook overlegd met de pastoor. “Wie écht alleen wil komen, om bijvoorbeeld een kaarsje te branden, is welkom. Er is wel nog maar één toegang tot de basiliek, zodat we toch een beetje controle houden over wie binnenkomt, of rondloopt in het park. Mochten er toch té veel bezoekers zijn, dan zal de stad een steward inzetten die kan kijken dat er maar een beperkt aantal mensen de basiliek binnengaat. Vandaag is de politie te paard aanwezig maar voorlopig is het erg rustig.” 

Toch is bezoek helemaal weren niet mogelijk. “Zelfs als zou de basiliek dicht zijn, dan zouden mensen nog langskomen. Omdat ze dan een doel hebben om naar te wandelen of te fietsen. De basiliek steekt er letterlijk en figuurlijk boven uit hier in de streek. Verder is er weinig om naartoe te trekken.”   

Meest gelezen