Nieuwe domper voor corona-GAS-boete: amper tiental gemeenten maakt gebruik van systeem

Amper een tiental steden en gemeenten maakt gebruik van de mogelijkheid om GAS-boetes uit te schrijven als de coronamaatregelen niet worden nageleefd. Dat blijkt uit een rondvraag van de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). Eerder kwam er al kritiek dat de corona-GAS-boetes laat werden ingevoerd. 

Op 4 april kondigden ministers Pieter De Crem (CD&V) en partijgenoot Koen Geens het systeem van de corona-GAS-boetes aan. Rijkelijk laat, vonden velen, want in Brussel waren er toen al heel wat GAS-boetes uitgeschreven om de coronamaatregelen te handhaven, maar die hadden geen wettelijke basis.

Maar een maand nadat het systeem officieel werd ingevoerd (op 7 april werd het gepubliceerd in het Staatsblad) maken amper een tiental gemeenten er gebruik van. Dat blijkt uit een rondvraag van de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), waarop 241 van de 300 gemeenten hebben geantwoord. Van de dertien centrumsteden voerden enkel Antwerpen, Aalst, Mechelen en Sint-Niklaas het systeem in.

"Nood aan apart GAS-systeem was niet zo groot"

De reden? "Steden en gemeenten zijn vooral zeer tevreden over het normale strafrechtelijke systeem, waarbij de lokale politie een boete uitschrijft en de betrokkene vaak meteen betaalt. Dat werkt goed", zegt Nathalie Debast van de VVSG.  "De nood aan een apart GAS-systeem was dus niet zo groot."

Daarnaast zegt de VVSG ook dat het systeem laat werd ingevoerd, en dat het niet geldt voor minderjarigen. Ook de procedure - de gemeenteraad moet het systeem goedkeuren, en dan duurt het nog even voor het in voege treedt - zorgt voor "ballast", ook al is die procedure wel terecht, benadrukt de VVSG. 

Financieel verschil

Toch maakt het GAS-systeem voor de gemeenten wel een verschil. "Als we dat niet zouden invoeren, zou het geld rechtstreeks naar de federale overheid gaan", zegt Lieven Dehandschutter burgemeester van Sint-Niklaas voor N-VA. De stad rekende na dat er zo intussen 180.000 euro via "normale" boetes naar de staatskas vloeide tussen 18 maart en 7 mei. De inkomsten uit GAS-boetes komen wel terecht in de stads- of gemeentekas. 

Hoewel de VVSG dat niet specifiek heeft bevraagd, gaan de uitgeschreven boetes (GAS en gewone pv's samen) vooral over onnodige verplaatsingen en samenscholingen. Ook intrafamiliaal geweld zou meer worden gerapporteerd. Naast de GAS-boetes zijn sinds 18 maart over heel België in totaal nu bijna 52.000 boetes uitgeschreven om de coronamaatregelen te handhaven. 

Meest gelezen