Tesla-aandelen nemen een duik na reeks opmerkelijke tweets van topman Musk

De aandelen van Tesla hebben even een flinke duik genomen (tot -13 procent) nadat er op het twitteraccount van Elon Musk, de topman van de elektrische autobouwer, een bericht was verschenen dat de aandelenprijs naar zijn mening te hoog was. Het opmerkelijke twitterbericht maakt deel uit van een opmerkelijke reeks van tweets.

“Tesla stock price is too high imo” - de prijs van Tesla-aandelen is te hoog naar mijn mening. Dat twitterde Tesla-topman Elon Musk om iets na 17 uur Belgische tijd, dus om 11 uur in de ochtend voor de Amerikaanse beurzen. Meteen na de opmerkelijke tweet nam het aandeel van de bouwer van elektrische auto’s een duik: van iets meer dan 732 dollar naar zo’n 692 dollar in amper een half uurtje tijd.

Wat de flamboyante ondernemer bezield heeft om de aandelen van zijn eigen bedrijf de dieperik in te twitteren is nog niet duidelijk. De Wall Street Journal vroeg Musk via e-mail of hij een grap had gemaakt en of hij zijn tweet op voorhand had laten nakijken. Het antwoord was kort en krachtig: "No."

Musk is alleszins niet aan zijn proefstuk toe: een kleine twee jaar geleden bestond hij het om te schrijven dat hij nadacht om zijn bedrijf tegen 420 dollar per aandeel van de beurs te halen, waarna het aandeel 7 procent de hoogte in ging. Dat mocht hij toen gaan uitleggen bij de Amerikaanse beurstoezichthouder.

Musk moest een fikse boete betalen en kreeg het verbod om over  koersgevoelige onderwerpen rond Tesla te twitteren zonder toestemming van een jurist. Het ging daarbij onder andere om de financiën van de automaker, productiecijfers en de aankoop of verkoop van aandelen door Musk.

Nu twee jaar later is een aandeel dus fors meer waard geworden. In december grapte Musk nog dat de aandelen “zo hoog” genoteerd stonden. In 2017 had Musk zich nog laten ontvallen dat de marktwaarde van Tesla hoger was dan zijn  bedrijf verdiende. Hij zei dat toen in een interview met de Britse krant The Guardian, omdat Tesla toen nog maar 1 procent maakte van het aantal auto’s dat autogigant General Motors toen produceerde.

Reeks tweets

De afgelopen maanden deed Tesla het - tegen veler verwachtingen in - zo goed dat Musk uitzicht heeft op een flinke vergoeding. Musk klaagde de laatste tijd wel over de coronamaatregelen. Ook vandaag deed hij dat weer. Na de bewuste tweet over de aandelenprijs, vroeg hij nogmaals om “de mensen hun vrijheid terug te geven”.  Daarvoor had hij nog flarden tekst van het Amerikaanse volkslied geciteerd.

Op het moment van schrijven, blijven er maar tweets verschijnen op het account van Musk. Zo verschijnen er tweets dat hij bijna al zijn fysieke bezittingen verkoopt, dat hij geen huis meer zal bezitten, dat hij het geld toch niet nodig heeft dat hij zich (met zijn ruimtevaartbedrijf Space X) zal toewijden aan Mars en de Aarde.

Meest gelezen