Toch spullen verzameld bij poortje pik in Rijkevorsel in tijden van corona, maar buit blijft klein

Afgelopen nacht hebben enkele mensen toch meegedaan aan het traditionele poortje pik in Rijkevorsel, hoewel de burgemeester dat verboden had. Door de coronamaatregelen vond ze zoiets onverantwoord, omdat het niet-essentiële verplaatsingen zijn. De buit bleef echter beperkt tot wat stoelen en tafels. De politie had mobiele camera's ingezet en gaat de beelden nu bekijken. Wie geïdentificeerd wordt, riskeert een GAS-boete tot 350 euro.

Poortje Pik in Rijkevorsel is een traditie in de Kempen. In de nacht van 30 april op 1 mei wordt alles wat los staat in de voortuinen verzameld op het gemeenteplein. Het gaat dan vaak om tuinmeubels, tuinkabouters, fietsen, bloembakken en zo meer.

Boetes tot 350 euro

Dit jaar had burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA) opgeroepen om niet deel te nemen aan poortje pik. Door de coronamaatregelen vond ze dat niet verantwoord. Om te beginnen zouden dat allemaal niet-essentiële verplaatsingen zijn en er zouden ook te veel mensen samenkomen op het plein.

Deze ochtend bleek dat niet iedereen zich aan het verbod gehouden heeft. Zo stonden er tafels, enkele stoelen en een paar bloempotten op het plein. De politie heeft niemand kunnen betrappen en er zijn ook geen PV’s opgesteld, maar dat wil niet zeggen dat niemand een boete riskeert. "We gaan dit niet zomaar laten passeren", zegt burgemeester Cuylaerts. "We hebben drie mobiele camera's ingezet. De politie gaat de beelden bekijken en wie geïdentificeerd wordt, riskeert een boete." Die kan oplopen tot 350 euro.

Vorig jaar vond poortje pik wel plaats in Rijkevorsel op 1 mei. "Het Journaal" bracht daar toen onderstaande reportage over:

Videospeler inladen...

Meest gelezen