Videospeler inladen...

Jongeren kraken Airbnb-kamers in Parijs voor lockdown-feestjes, ondervindt VRT NWS-ploeg aan den lijve

Parijs kampt momenteel met een plaag van jongeren die leegstaande Airbnb-kamers kraken om lockdown-feestjes te organiseren. Dat heeft een VRT NWS-ploeg aan den lijve ondervonden en bevestigt de verantwoordelijke die de kamers verhuurt.

Aankomen in een Airbnb die u heeft gehuurd en daar een wildvreemde gast aantreffen die het meteen op een lopen zet: dat heeft een ploeg van VRT NWS in Parijs tot twee keer toe meegemaakt.

Toen onze collega's na een reportage elders in Frankrijk naar hun eerste Airbnb terugkeerden, vonden ze in hun kamers een vreemde vrouw. Zij had klaarblijkelijk de toegangscode tot de Airbnb bemachtigd. Ze beweerde een huurbewijs te hebben, maar daar klopte niks van. Al snel maakte ze zich uit de voeten. Even verderop stapte ze in een klaarstaande auto met 3 andere jongeren.

Hierop verhuisde de ploeg van VRT NWS naar een nieuwe Airbnb op een andere plek in Parijs. Toen onze collega's daar deze ochtend wilden binnengaan, bleek ook daar een ongewenste bezoeker te zitten. Deze keer ging het om een jongeman die blijkbaar eveneens de toegangscode tot de kamers in handen had gekregen. Binnen waren duidelijke sporen van een feestje te vinden, zoals u in onderstaande video kunt zien:

Videospeler inladen...

Twee keer ongewenst bezoek in evenveel dagen: dat kan geen toeval zijn. Navraag bij de verantwoordelijke website die de kamers van Airbnb onderverhuurt, blijkt dat Parijs met een plaag van krakers te kampen heeft. Jongeren bemachtigen op een of andere manier de toegangscodes van appartementen en kamers waar ze lockdown-feestjes houden.

Het fenomeen steekt de jongste tijd opvallend vaak de kop op omdat steeds meer jongeren moeite hebben met de strenge coronamaatregelen die in Frankrijk gelden. In Parijs verblijven zo goed als geen toeristen meer waardoor veel hotels en Airbnb-etablissementen leegstaan. Sommigen maken dus van die gelegenheid gebruik om ze voor illegale feestjes te kraken.

VRT NWS is in Frankrijk om met eigen ogen na te gaan hoe ons buurland met de coronacrisis omgaat en welke maatregelen het neemt of versoepelt. We hebben onze ploeg uitgestuurd na overleg met experten en de bevoegde diensten van de FOD Binnenlandse Zaken. Omdat hun job een essentieel beroep is, mogen onze journalisten deze reis maken. Uiteraard respecteren ze alle veiligheidsmaatregelen die ter plekke gelden.

Meest gelezen