AFP or licensors

WHO pareert kritiek van Trump: "We waarschuwden wél op tijd"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat er wel op tijd gewaarschuwd is voor de coronapandemie.  "Op 30 januari riepen we een wereldwijde noodtoestand uit", reageert WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. "De wereld had genoeg tijd om te reageren”, reageert hij op de felle kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump

Naast China is ook de Wereldgezondheidsorganisatie kop van Jut voor de Amerikaanse president Donald Trump. Omdat de WHO volgens Trump veel te laat in actie was gekomen nadat het coronavirus in China was uitgebroken, schortte de VS begin april tijdelijk de Amerikaanse betalingen aan de WHO op.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de Ethiopische directeur-generaal van de WHO, vindt die kritiek van Trump ongegrond. Hij verwijst ernaar dat zijn organisatie in januari eerst grondig onderzocht heeft of er een coronapandemie dreigde. Daarna is er op tijd gewaarschuwd, maakt hij zich sterk.

Chronologie

Tijdens een persconferentie legde de WHO-topman nog eens uit hoe het toen precies gegaan is. Omdat de leden van de Noodcommissie van de WHO op 22 en 23  januari vonden dat er nog te weinig informatie was om goed gefundeerd te kunnen waarschuwen voor een wereldwijde noodtoestand, trok de top van de WHO naar China om zich daar met eigen ogen van de situatie te vergewissen.

Op 30 januari beschikte de WHO over de nodige informatie en waarschuwde de organisatie wel, zegt de WHO-topman.

In het rapport van de WHO dat toen gepubliceerd werd wordt het wereldwijde risico als "hoog" bestempeld. In het persbericht dat toen gepubliceerd werd na de bijeenkomst van de Noodcommissie worden alle landen gewaarschuwd om zich voor te bereiden op een verdere verspreiding van het virus, omdat dat toen al verwacht werd.

De WHO-topman merkt op dat er toen slechts 82 gevallen buiten China geregistreerd waren en geen doden. “De wereld had genoeg tijd om te reageren”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“De wereldwijde noodtoestand werd op tijd uitgeroepen. Tussen 22 en 30 januari hebben we geen tijd verspild,. Die periode werd gebruikt om informatie te verzamelen”, klinkt het in zijn verdediging.

Meest gelezen