Pixabay

Wolf die schapen doodbeet blijkt... een hond

Niet een wolf, maar een loslopende hond heeft begin april drie schapen doodgebeten bij een landbouwer in Molenbeek-Wersbeek, een deelgemeente van Bekkevoort. Dat blijkt onder andere uit DNA-onderzoek.  

Verrassende ontknoping bij een landbouwer in Molenbeek-Wersbeek. Die ontdekte een maand geleden zijn drie dode schapen. Al snel werd gedacht aan een wolf. Maar volgens een DNA-analyse van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) is niets minder waar.

Onderzoeker bij INBO Joachim Mergeay: "We hadden al een vermoeden. Hoe die schapen waren gedood, was niet tekenend voor een wolf. Bij een wolf zie je een heel efficiënte keelbeet. Nu vonden we ook meerdere wonden op de rug van de schapen. Dat is meer iets voor een loslopende hond. Die weet niet goed waar hij moet beginnen en speelt er wat op los. Bovendien wezen de bijtsporen ook niet op die van een wolf. En dat is nu ook bevestigd met de resultaten van de DNA-analyse."

Heel veel honden zijn in staat om een schaap, een ree, een geit of een konijn aan te vallen

Een loslopende hond vormt dus wel degelijk een gevaar voor andere dieren. Eerder heeft Natuurpunt al opgeroepen om de dieren steeds aan de leiband te houden. Omdat al verschillende reeën werden aangevallen en gedood. 

Mergeay: "Mensen denken vaak dat hun hond dat niet doet. Maar hun instinct is veel oppervlakkiger dan we denken. Een hond die een vluchtend dier tegenkomt, zal er vrij snel achteraan lopen. We trainen hem daar soms ook op. Bijvoorbeeld als hij moet apporteren. Heel veel honden zijn in staat om een schaap, een ree, een geit of een konijn aan te vallen."  

Meest gelezen