Videospeler inladen...

Crisiscentrum past lijst met veelgestelde vragen aan: "beperkte verplaatsing" voor sport vanaf maandag toegelaten

Het Crisiscentrum heeft de lijst met veelgestelde vragen over de coronamaatregelen aangepast. Daaruit blijkt onder meer dat vanaf maandag iedereen de auto mag nemen om een "beperkte verplaatsing" te maken voor een recreatieve activiteit. Tot nu toe mochten enkel gezinnen met kinderen tot 5 jaar de auto nemen voor "recreatieve activiteiten", lees: naar het bos of park in de buurt gaan.

Omdat de Nationale Veiligheidsraad beslist heeft dat vanaf maandag 4 mei weer "contactloze fysieke activiteiten" weer worden toegelaten, wordt het vanaf dan toegestaan om beperkte verplaatsingen te maken om die activiteiten uit te oefenen. 

"Iedereen mag met zijn wagen een beperkte verplaatsing maken om te gaan wandelen of joggen in een nabijgelegen bos of park", verduidelijkt Yves Stevens van het Crisiscentrum.  

Wat "een beperkte" verplaatsing is, wordt niet concreet gemaakt. "Maar belangrijk is dat mensen er geen daguitstap van maken. Het is ook niet de bedoeling om heel het land te gaan rondrijden." Want, zo merkt Stevens op, "het virus is nog altijd aanwezig".

Daarom benadrukt Stevens dat de algemene regel blijft: "Alleen essentiële verplaatsingen zijn toegestaan, bijvoorbeeld om te gaan werken of naar een warenhuis te gaan", de regel wordt alleen uitgebreid om meer buitensporten mogelijk te maken. 

Meer activiteiten toegelaten

Voorheen mochten we alleen wandelen, lopen of fietsen. Maar vanaf maandag wordt het aantal toegelaten fysieke buitenactiviteiten uitgebreid. Sportactiviteiten in de buitenlucht worden mogelijk, zolang ze contactloos zijn, de afstand wordt gerespecteerd. en met maximum 2 vaste vrienden gebeuren. 

Sporten als tennis, golf, of kajakken, maar ook (kite)surfen en vissen vallen hieronder. Je mag hiervoor naar je gebruikelijke club of visput gaan, met de auto. 

Maar, zo merkt Yves Stevens van het Crisiscentrum op, “het is absoluut niet de bedoeling om het hele land te gaan rondrijden om die activiteit te gaan uitvoeren of daguitstappen te gaan maken." 

Bekijk hier de volledige uitleg van Yves Stevens van het Crisiscentrum:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen