Videospeler inladen...

"Algenbloei" in Californië zet golven in lichtgevende gloed

Aan de kust van Hermosa Beach (letterlijk "prachtig strand") nabij Los Angeles was deze week een nachtelijk natuurspektakel te bewonderen. Het is een bekend fenomeen, de fosforescerende algenbloei in deze tijd van het jaar, maar het trekt telkens veel kijklustigen. 

De intens blauwe kleur van de golven wordt veroorzaakt door eencellige waterorganismen, dinoflagellaten genoemd. Die kunnen onder bepaalde omstandigheden licht produceren door twee chemische stoffen in hun lichaam met elkaar te verbinden.

Dinoflagellaten komen over de hele wereld voor, maar enkel bij een ideale combinatie van klimaat en aanwezige voedingsstoffen produceren ze een blauwe gloed. Het effect wordt in werking gezet door beweging van het water, dus vooral op de toppen van de golven wanneer ze breken, of zelfs wanneer iemand door de golven loopt.

Ook aan onze kust is het spektakel al waargenomen.

Bekijk hieronder de beelden aan de kust van Californië:

Videospeler inladen...

Meest gelezen