Deze vrouw hield haar eigen 1 mei-protest in Parijs , maar werd door de politie opgepakt.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Frankrijk verlengt noodtoestand tot 24 juli, maar versoepelt de voorwaarden wel

De Franse regering heeft de gezondheidsnoodtoestand met twee maanden verlengd tot 24 juli. Wel zouden de maatregelen vanaf 11 mei versoepeld worden. De regering in Parijs belooft wel om streng op te treden als die bepalingen overtreden worden. 

De noodtoestand was uitgeroepen op 24 maart -dus later dan in Italië, Spanje of ons land- en die zou normaal op 23 mei afgelopen zijn. Volgens de Franse regering is dat evenwel onrealistisch en is het risico op een nieuwe golf van besmettingen met het coronavirus te groot. 

Daarom is nu beslist om de noodtoestand te verlengen en dat tot 24 juli, dus voorbij de nationale feestdag die dan ook in mineur gevierd zal worden. Bovendien zullen de ordediensten meer bevoegdheden krijgen om overtreders te beboeten. Die verlenging moet echter nog wel worden goedgekeurd door het Franse parlement.

Wel zullen -weliswaar onder voorbehoud van de situatie- de bepalingen vanaf 11 mei versoepeld worden. Zo zouden mensen opnieuw de straat op mogen gaan zonder het speciale attest waarin ze moeten verantwoorden waarom ze dat doen. Dat kan je in Frankrijk uitprinten, maar je moet het wel bij hebben en ingevuld hebben met wat een redelijk uitleg genoemd wordt. Frankrijk heeft daarmee een erg streng regime opgelegd. 

De winkels zullen normaal op 11 mei opnieuw geopend worden, maar met strikte voorwaarden inzake het aantal mensen dat tegelijk binnenmag en hoeveel plaats die moeten hebben. Op het openbaar vervoer worden mondmaskers verplicht en mensen moeten voldoende afstand houden. Of het toerisme in Frankrijk opnieuw op gang kan komen, is nog niet duidelijk.

Met meer dan 24.000 doden is Frankrijk een van de meest getroffen landen na de VS, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. 

De verlaten kaaien rond de rivier de Seine in het centrum van Parijs.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen