1 jaar na moord op Julie Van Espen: "Geen stille mars, wel online-actie met bloem tegen seksueel geweld"

Exact één jaar na de moord op de 23-jarige studente Julie Van Espen, roept PUNT. VZW op om op 12 mei digitaal actie te voeren tegen seksueel geweld met de hashtag #bloomforchange. De organisatie wil de illustratie van een bloem delen "als teken van hoop en verandering in de strijd tegen seksueel geweld." Er komt ook een nota online met tien actiepunten. 

"Wij willen als vriendinnen van Julie oproepen om op 12 mei de campagne #bloomforchange te ondersteunen." Eén jaar na de verdwijning en moord op Julie Van Espen roepen de ouders, vriendinnen en PUNT. VZW op om volgende week dinsdag massaal mee actie te voeren tegen seksueel geweld. Maar dan wel op een COVID-19-vriendelijke wijze: geen actie op straat, wel digitaal. 

Wat was er gebeurd? 

De 23-jarige studente Julie Van Espen verdween op 4 mei 2019 toen ze met haar fiets op weg was naar vriendinnen in Antwerpen. Twee dagen later vonden speurders haar lichaam terug in het Albertkanaal in Antwerpen. Haar moordenaar, Steve Bakelmans, kreeg eerder al vier jaar cel voor een verkrachting. Maar hij ging in beroep en in afwachting dat de zaak opnieuw voor de rechter kwam, zat hij niet in de cel en had hij geen voorwaarden meer. De beroepszaak sleepte al bijna twee jaar aan op het moment dat Bakelmans Julie Van Espen vermoordde.

PUNT.VZW

"Door de coronacrisis is een stille mars zoals vorig jaar niet mogelijk," zegt Lisa Raes van PUNT. VZW, een organisatie die strijdt tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die mars bracht vorig jaar meer dan 15.000 mensen op de been, een week na de verdwijning van Julie Van Espen. Velen onder hen droegen toen een zonnebloem met zich mee, één van de lievelingsbloemen van Julie.

Dit jaar zijn de organisatoren op de proppen gekomen met een ander idee. "Julie hield van bloemen, en plukte er regelmatig ook in de tuin van de buren. Daarom een online-actie met de hashtag #bloomforchange." Met als symbool een afbeelding van een bloem, ontworpen door illustratrice Nietnulaura. 

“De bloem bloeit opnieuw open als teken van hoop en verandering in de strijd tegen seksueel geweld. Je kan deze online delen, maar ook printen en aan een raam hangen.” De actie is niet enkel bedoeld voor Julie Van Espen, maar voor alle slachtoffers van seksueel geweld. "We maken een "evenement" aan op sociale media zoals Facebook, zodat het voelt alsof we naar een stille mars gaan."

Je kan de afbeelding van de bloem online delen of printen en aan een raam hangen

Lisa Raes, PUNT. VZW

Ook een vijftigtal bekende gezichten, zoals actrice Hilde Van Mieghem, viroloog Marc Van Ranst en premier Sophie Wilmès, zetten volgende week hun schouders onder de strijd tegen seksueel geweld. En de actie wordt ook gelinkt aan een nota, waarin tien actiepunten naar voren zullen worden geschoven die iedereen kan ondertekenen.

“Wat we willen zeggen is: we zijn goed bezig, maar vergeet het thema rond seksueel geweld niet. Zeker niet in deze tijden van corona.” Onder meer het Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen staat mee achter de actienota.

PUNT. VZW

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen