Kwart Vlaamse bedrijven heeft geld nodig voor herstart

Een op de vier Vlaamse bedrijven heeft extra financiering nodig om de activiteiten te herstarten. Dat blijkt uit onderzoek van de bedrijfsdata-­expert Graydon dat VRT NWS kon inkijken. Het betekent dat een kwart van de Belgische bedrijven ofwel aan hun aandeelhouders een kapitaalverhoging moeten vragen, aan hun banken extra krediet of aan de overheid steun. Zo niet dreigt het faillissement.

Graydon specialiseert zich in de gegevens van bedrijven en bekijkt op vraag van de overheid wat het effect is van haar steun in deze coronacrisis. "Drie kwart van de bedrijven heeft voldoende middelen om de herstart effectief uit te voeren", zegt Eric Van den Broele van Graydon aan VRT NWS. "Daar staat natuurlijk tegenover dat een kwart van de bedrijven die reserves niet heeft."

De maatregelen hebben dus wel degelijk effect, maar er is nog werk aan de winkel

Eric Van den Broele van Graydon

Bij Graydon wordt benadrukt dat de steunmaatregelen wel degelijk een grote impact hebben gehad. "Zonder de maatregelen zou 47 procent van jobs in bedrijven zijn die in moeilijkheden zouden zitten", zegt Van den Broele. "Door de steunmaatregelen is dat 27 procent. De maatregelen hebben dus wel degelijk effect, maar er is nog werk aan de winkel.

De cijfers zijn gebaseerd op de veronderstelling dat vanaf maandag bedrijven de activiteiten hervatten. Voor sommige ondernemingen zal dat al zo zijn. Voor andere, zoals de horeca en de evenementensector, blijft het langer wachten.

In die sectoren is de schok groot. Uit een enquête van werkgevers­organisaties blijkt dat drie op de tien eventbedrijven het waarschijnlijk achten dat ze de coronacrisis niet overleven. In de horeca is dat bijna een op de vier. Het toont dat het economisch leven maandag dan wel geleidelijk kan herstarten, maar dat we niet kunnen terugkeren naar de situatie van februari.

Meest gelezen