AFP or licensors

Supermarkten mogen chirurgische mondmaskers verkopen, beperkte autoritten om te gaan sporten worden toegelaten 

Als maandag de eerste fase van de exitstrategie ingaat, zullen supermarkten chirurgische mondmaskers mogen verkopen. Al zullen die nog nog niet overal verkrijgbaar zijn. Daarnaast zal iedereen "een beperkte verplaatsing" met de auto mogen maken om te gaan sporten. De coronacijfers in ons land blijven intussen gunstig evolueren. Volg hier alle updates over de coronacrisis in binnen- en buitenland.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vanaf maandag mogen supermarkten mondmaskers te koop aanbieden

Supermarkten mogen vanaf maandag gewone chirurgische mondmaskers verkopen. Dat heeft de federale regering beslist, op advies van de expertengroep rond de exitstrategie uit de coronamaatregelen. Tot nog toe mochten enkel vergunde apotheken chirurgische maskers verkopen op voorschrift. Bovendien waren die mondmaskers in principe enkel voorzien voor zorgpersoneel.

Maar het ministerieel besluit van 23 maart daarover wordt opgeschort. Volgens de regering zijn er afspraken gemaakt met de distributiesector om hamstergedrag te vermijden en om de kwaliteit van de maskers te garanderen. "We hebben zelf vanuit de federale en regionale overheden miljoenen chirurgische mondmaskers aangekocht, specifiek voor de medische sector. We gebruiken nu ook de aankoopkracht van de warenhuizen om extra chirurgische mondmaskers naar België te krijgen", zegt bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD).

De handel zal de verkoop van chirurgische mondmaskers beschouwen als een niet-commerciële operatie. Dat meldt handelsfederatie Comeos. "Dat betekent concreet dat de verkoop van de maskers aan de klanten zal gebeuren aan kostprijs mits een kleine toeslag die we integraal gaan schenken aan het goede doel", zegt Dominique Michel, afgevaardigd bestuurder. Om het hamsteren tegen te gaan wordt de verkoop beperkt per klant.

"Vanaf maandag wordt het dragen van een mond- en neusbescherming sterk aanbevolen voor personen vanaf 12 jaar in de openbare ruimte waar de fysieke afstand niet kan, en verplicht in het openbaar vervoer.

Lees meer in dit artikel

Vanaf maandag mag iedereen een "beperkte verplaatsing" met de wagen maken voor sport of ontspanning, zegt Crisiscentrum. "Maar het mag geen daguitstap worden."

Het Crisiscentrum heeft de lijst met veelgestelde vragen over de coronamaatregelen aangepast. Daaruit blijkt onder meer dat vanaf maandag iedereen de wagen of een ander vervoermiddel mag nemen om een "beperkte verplaatsing" te maken voor een recreatieve activiteit. In een vorige versie van de richtlijnen stond dat enkel gezinnen met kinderen tot 5 jaar de auto konden nemen voor "recreatieve activiteiten", lees: naar het bos of park in de buurt gaan.

"Nu mag iedereen met zijn wagen een beperkte verplaatsing maken om te gaan wandelen of joggen in een nabijgelegen bos of park", verduidelijkt Yves Stevens van het Crisiscentrum. Wat "een beperkte" verplaatsing is, wordt niet geconcretiseerd. "Maar belangrijk is dat mensen er geen daguitstap van maken. Het is ook niet de bedoeling om heel het land te gaan rondrijden."

Dat is ook belangrijk voor de toegelaten fysieke buitenactiviteiten die vanaf maandag uitgebreid worden. Vanaf dan zijn er meer sportactiviteiten in de buitenlucht mogelijk zolang ze contactloos zijn, de afstand wordt gerespecteerd en met maximum 2 vaste vrienden gebeuren. Denk aan tennis, golf, of kajakken, maar ook (kite)surfen. "Het is bijvoorbeeld toegestaan om naar je vaste visput of je gebruikelijke tennisclub te gaan. En daarvoor mag je je wagen nemen."

Ook toegelaten vanaf 4 mei: een motorrit, met maximum 2 andere motards. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) verduidelijkt dat het moet gaan om "een rondrit die thuis start/eindigt, zonder onderweg een bezoek te brengen aan hotspots of bezienswaardigheden". En ook handelsreizigers mogen weer de baan op, zij het enkel naar bedrijven.

Het is tot slot niet de bedoeling om je wagen te nemen om naar je (groot)ouders op leeftijd te rijden om met hen dan een wandeling te maken. "Het is niet verstandig om nu al generaties te mengen."

Videospeler inladen...

Wereldwijd 3,4 miljoen besmettingen en meer dan 240.000 doden geteld

Wereldwijd zijn over 185 landen en territoria ruim 3,4 miljoen mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, terwijl er meer dan 240.000 aan zijn bezweken, zo blijkt uit de interactieve kaart van de vermaarde Johns Hopkins-universiteit. De Verenigde Staten blijven afgetekend het zwaarst getroffen.

IVolgens Worldometer heeft het virus in de VS al aan meer dan 67.000 mensen het leven gekost. Johns Hopkins, dat op zijn kaart geen sterftecijfers voor de VS als geheel verstrekt, noteerde 28.710 dodelijke slachtoffers in Italië, 28.131 in in Groot-Brittannië en 24.563 in Frankrijk. In deze lijst staat België zesde met 7.765 sterfgevallen.

Wereldwijd zijn al ruim 1.070.000 mensen genezen , met als koploper de VS waar ruim 164.000 patiënten de longziekte te boven zijn gekomen. België is zestiende met 12.211 genezingen.

"Ziekenhuizen kunnen snel omschakelen als er een nieuwe piek komt"

De druk van de corona-epidemie op de ziekenhuizen neemt verder af. Dat merken ze ook in het UZ Gent. "Het aantal mensen met een nieuwe coronabesmetting komt nog slechts druppelsgewijs binnen", zegt longarts Eva Van Braeckel "Maar dat wil niet zeggen dat het verhaal helemaal ten einde is. Er liggen nog behoorlijk veel mensen op intensieve zorg voor wie de uitkomst soms nog onzeker is. En op de gewone afdelingen zijn er ook nog ernstig zieke mensen die een lange revalidatie te gaan hebben."

Maar de piek ligt dus duidelijk achter de rug. De coronamaatregelen zullen binnenkort ook stapsgewijs versoepeld worden. Dat zou wel eens een nieuwe toestroom aan patiënten met zich kunnen meebrengen. Maar de ziekenhuizen zijn voorbereid, zegt dokter Van Braeckel. "We kunnen op elk moment terugschakelen." Zo moet er zeker 25 procent van de capaciteit op intensieve zorg voorbehouden blijven voor covid.

Vanaf maandag zullen de ziekenhuizen hoe dan ook stapsgewijs hun algemene zorg opnieuw uitbreiden. "De organisatie van de consultaties is belangrijk. We hebben bijvoorbeeld onze wachtkamers geherorganiseerd met minder zitplaatsen. We vragen aan patiënten om stipt te komen, niet te laat, maar vooral ook niet te vroeg. We vragen hen ook om met een mondmasker te komen. Zo gaan we ervan uit dat we van het ziekenhuis een heel veilige plaats kunnen maken."

Videospeler inladen...

Opvallende stijging aantal sterfgevallen in Italië

De voorbije 24 uur zijn in Italië opnieuw 474 overlijdens door coronavirus vastgesteld. Dat is een opvallende stijging tegenover de 269 van gisteren. In totaal zijn in Italië nu 28.710 mensen overleden door het virus. Het aantal nieuwe besmettingen steeg met ongeveer 1.600 naar 209.328. Dat is min of meer stabiel. 

Wel zijn in Italië nu al meer dan 79.900 mensen genezen verklaard. De druk op de ziekenhuizen neemt af. Er zouden nu iets meer dan 1.500 mensen in intensieve zorg zitten tegenover meer dan 4.000 begin maart. 

Corona-ouderschapsverlof is goedgekeurd: van 1 mei tot en met 30 juni

De "Superkern", de vergadering met alle partijen die de regering met volmachten van premier Sophie Wilmès (MR) steunt, heeft het zogenoemde corona-ouderschapsverlof goedgekeurd. Het ouderschapsverlof geldt voor pleegouders. Het moet wel nog voor advies naar de Raad van State.

India rolt app tegen coronabesmetting uit bij honderden miljoenen smartphonebezitters

In India heeft de regering de algemene lockdown verlengd tot 18 mei. Die werd onverwacht op 24 maart aangekondigd en daardoor zaten miljoenen loonarbeiders plots zonder woning of inkomen. Velen zijn intussen teruggekeerd naar hun dorpen. 

De regering heeft nu een app laten ontwikkelen om contactopsporing mogelijk te maken. Die app, Aarogya Setu (of gezondheidsbrug) zou waarschuwen of iemand in contact is geweest met iemand die nadien besmet bleek te zijn. Bedrijven of openbare diensten die opnieuw in werking zouden willen treden, zouden verplicht worden om die app aan te bieden aan hun werknemers. 

Intussen zou de app al op 83 miljoen smartphones geïnstalleerd zijn. Om effectief te zijn, zou dat cijfer moeten worden opgetrokken tot 200 miljoen. Probleem is dat 400 miljoen Indiërs geen smartphone bezitten en het zijn vaak net die mensen die weinig of geen geld hebben en dus moeten werken om aan de kost te komen. 

De regering in Delhi wil ook “groene zones” afbakenen op plaatsen waar er 21 dagen lang geen besmettingen zijn vastgesteld. De grote steden zoals Delhi, Mumbai of Chennai zouden daar alleszins niet bij horen. Intussen is alle verkeer per trein of in de lucht verboden en zijn scholen en andere instellingen gesloten. 

Officieel zijn er in India 37.000 mensen besmet en zijn er 1.200 overleden aan de ziekte, maar bij gebrek aan voldoende testen, zou dat aantal wellicht veel hoger liggen. In India wonen 1,3 miljard mensen en het is de grootste lockdown ooit. In China was er eerder geen volledige lockdown in heel het land.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw 621 doden door corona in het Verenigd Koninkrijk

De voorbije dag zijn officieel opnieuw 621 overlijdens opgetekend in het Verenigd Koninkrijk. Het aantal doden in ziekenhuizen en bejaardentehuizen komt daarmee op 28.231 en dat is het hoogste aantal na de Verenigde Staten en Italië. Het VK heeft deze week Spanje ingehaald als derde meest getroffen land. Het aantal besmettingen is met meer dan 4.800 toegenomen tot 182.260.

Premier Boris Johnson die zelf hersteld is van de ziekte, zegt dan wel dat de piek inzake opnames in ziekenhuizen achter de rug is, maar het aantal slachtoffers en ziekten is nog altijd erg groot. Johnson zelf wil vooralsnog de strikte beperkingen op de verspreiding voorlopig nog handhaven. 

Wel overweegt de regering volgende week om een aantal versoepelingen door te voeren. De krant The Times meent te weten dat scholen opnieuw zouden opengaan en dat mensen opnieuw aan het werk zouden kunnen, maar met beperkingen. Zo zou mensen gevraagd worden om hun temperatuur te meten vooraleer ze de deur uitgaan en als die hoger is dan normaal om dan toch thuis te blijven. 

Meest gelezen