Videospeler inladen...

Spanjaarden mogen opnieuw (beperkt) uit hun kot en ze doen dat massaal

Vanaf vandaag mogen de Spanjaarden opnieuw enkele uurtjes hun huizen verlaten en dat voor het eerst in zeven weken. Ze deden dat dan ook massaal om te genieten van hun herwonnen vrijheid, maar die is voorlopig nog wel beperkt tot enkele uren. Sinds 14 maart mochten de Spanjaarden enkel buiten om inkopen te doen of naar een medisch centrum te gaan en dat werd streng gecontroleerd.

Sinds vorige zondag mogen kinderen opnieuw een uurtje per dag buiten gaan spelen en dat was de eerste keer dat de harde lockdown versoepeld werd. Vandaag ging de overheid meer dan een stapje verder: ook volwassen mochten voor eerst opnieuw buiten gaan wandelen of fietsen, maar dan wel in de buurt. (Lees verder onder de foto).

Senioren of mensen met een beperking hebben aparte uren waarop zij alleen buiten mogen zoals hier in Madrid.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Zoals verwacht deden ze dat ook massaal om van hun deels herwonnen vrijheid te genieten. In Barcelona, Madrid en andere steden werden de voorheen verlaten straten en parken plots gevuld met mensen te voet, op een fiets, rolschaatsen of surfplank, al dan niet met hond. 

Uiteraard moeten die mensen voldoende afstand houden, contact vermijden en liefst, maar vooralsnog niet verplicht, een mondmasker dragen. Er zijn ook beperkingen in uren. Volwassenen mogen voortaan tussen 6 en 10 uur 's ochtends de straat op en nog eens tussen 20 en 23 uur 's avonds. Tussen 10 en 12 en 19 en 20 uur zijn de straten voorbehouden voor ouderen en mensen met een beperking. Kinderen en hun ouders mogen buiten tussen 12 en 19 uur. (Lees verder onder de foto).

Het weer zat mee en hier op de promenade in Barcelona is er voldoende plaats om afstand te houden.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Mondmaskers verplicht in openbaar vervoer

Vanaf maandag zullen mondmaskers verplicht worden in het openbaar vervoer, niet enkel in bussen en treinen, maar ook in stations. Premier Pedro Sanchez belooft wel dat hij 14 miljoen maskers ter beschikking zal stellen: 6 miljoen via de centrale regering en de rest via de provincies en de gemeenten. 

Wij worden nu beloond voor de opofferingen van de lange weken die voorbij zijn

De Spaanse premier Pedro Sanchez

Premier Pedro Sanchez waarschuwt zijn landgenoten wel om de beperkingen inzake afstand en contact nog altijd goed na te leven. "Wij krijgen nu de beloning voor de opofferingen van de voorbije lange weken", maar hij zei wel dat de epidemie nog niet achter de rug is. De versoepeling van vandaag is overigens bedoeld om de bevolking beweging te gunnen, niet om sociale contacten te onderhouden buiten. 

"Tot dat er een vaccin is, zal het virus nieuwe uitbraken kennen. Het komt er vooral op aan om ervoor te zorgen dat onze gezondheidszorg dan in staat is om dat aan te kunnen", aldus de premier. Hij kondigde ook een hulpplan van 16 miljard euro aan om de regionale overheden te ondersteunen. Gezondheidszorg in Spanje is vooral een bevoegdheid van de 17 autonome regio's en de kwaliteit kan nogal eens verschillen naargelang. Een heropening van bars, restaurants en hotels is voorlopig nog niet aan de orde. De regering wil in verschillende fasen per regio versoepelen en eind juni terug willen keren naar een min of meer normale toestand.

Dodental al drie dagen onder de 300

Intussen sterven er echter nog altijd mensen in Spanje aan het virus. Vandaag waren dat er 276 tegenover 281 gisteren. Het is de derde dag op rij dat het aantal doden onder de 300 ligt. In totaal zijn echter 25.100 mensen in Spanje aan de ziekte overleden en dat is hoogste aantal na de Verenigde Staten, Italië en het Verenigd Koninkrijk. 

Het aantal besmettingen steeg met 1.176 tot 216.582 en dat is het laagste aantal in meer dan een maand. Dat wil niet zeggen dat de epidemie achter de rug is, maar wel vermindert de druk op de ziekenhuizen. Zo werden er de voorbije dag in 9 van de 17 regio's geen mensen meer opgenomen in de afdelingen intensieve zorg in de ziekenhuizen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Deze mensen gaan wandelen in het groen in de buurt van Pamplona.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen