Videospeler inladen...

Supermarkten mogen vanaf maandag chirurgische mondmaskers verkopen

Supermarkten mogen vanaf maandag chirurgische mondmaskers verkopen. Door de schaarste van die mondmaskers was dat sinds 23 maart verboden. Nu het dragen van een mond- en neusbescherming sterk aanbevolen wordt vanaf 12 jaar in de openbare ruimte en verplicht wordt in het openbaar vervoer, wordt het verbod opgeheven. De winkels zullen een kleine toeslag vragen, die ze aan het goede doel schenken.

Mondmaskers zullen vanaf maandag een belangrijke rol spelen in de Belgische exitstrategie om uit de coronacrisis te komen. Iedereen die ouder is dan 12 jaar zal vanaf dan mond- en neusbescherming moeten dragen op het openbaar vervoer. Op de werkvloer moeten mondmaskers gebruikt worden als er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden. 

Omdat er bij het begin van de coronacrisis een enorme schaarste was aan mondmaskers in de zorgsector, werd de verkoop van de zogenoemde chirurgische mondmaskers in de gewone handel verboden. Alleen apotheken mochten ze nog verkopen, op voorschrift.

Stoffen maskers

Het verbod wordt vanaf maandag opgeheven. Dat heeft de federale regering beslist, op advies van de expertengroep rond de exitstrategie uit de coronamaatregelen. 

Minister Philippe De Backer (Open VLD), die verantwoordelijk is voor de aankoop van medisch materiaal, benadrukt evenwel dat in de eerste plaats aangeraden wordt om herbruikbare stoffen mondmaskers te kopen of te maken. 

“Maar mensen die daartoe niet in staat zijn, kunnen vanaf maandag die chirurgische mondmaskers kopen in de grootwarenhuizen. Het zijn de grootwarenhuizen zelf die in moeten staan voor de goede verdeling van die maskers.”

Handelsfederatie Comeos zegt dat de verkoop in de supermarkten geleidelijk op gang zal komen. Maandag zullen er mogelijk al in verschillende winkels maskers verkocht worden, maar het zal waarschijnlijk nog enkele dagen tot een week wachten zijn tot er overal maskers in de schappen zullen liggen, omdat er nog een aantal grote leveringen uit China onderweg zijn.

Hamsteren

Minister De Backer legt uit dat het verbod om chirurgische mondmaskers in supermarkten te verkopen om twee redenen wordt opgeheven: om aan het brede publiek de mogelijkheid te geven om die chirurgische mondmaskers te kopen én omdat de overheid via de grote aankoopcentrales van de supermarkten grote hoeveelheden mondmaskers wil aankopen om die dan te verdelen in de medische sector.

Na de grote schaarste van de eerste weken, heeft de overheid zelf al miljoenen mondmaskers aangekocht voor de medische sector, maar nu wil de overheid dus gebruik maken van de grote aankoopkracht van de supermarkten om aan miljoenen kwalitatieve mondmaskers te geraken voor de medische sector én de brede bevolking. Om het hamsteren tegen te gaan wordt de verkoop beperkt per klant.  

Bekijk hier minister Philippe De Backer (Open VLD) over de verkoop van mondmaskers in grootwarenhuizen (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het goede doel

Handelsfederatie Comeos zegt dat de winkels de verkoop van de mondmaskers beschouwen als een "niet-commerciële operatie" en dus geen winst willen maken op de verkoop van de mondmaskers.

"Dat betekent dat de verkoop van de maskers aan de klanten zal gebeuren aan kostprijs mits een kleine toeslag die we integraal gaan schenken aan het goede doel", zegt Dominique Michel, afgevaardigd bestuurder van Comeos.

"Wij willen onze maatschappelijke rol opnemen. En we zien dit ook als onze plicht", aldus Michel. "Daarbovenop doe we een extra inspanning: we gebruiken onze logistiek om niet alleen de burgers maar ook het zorgpersoneel te bevoorraden. Concreet gaan we wekelijks een aanzienlijke hoeveelheid maskers leveren aan de overheid voor de federale reserve."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen