UZA screent patiënten voortaan eerst thuis: "Willen zeker weten of ze al dan niet besmet zijn met het coronavirus"

Wie voortaan in het universitair ziekenhuis van Antwerpen (UZA) moet zijn, zal zoveel mogelijk op voorhand worden getest op een mogelijke Covid-19-besmetting. Dat zegt medisch directeur van het UZA, Guy Hans. "Het systeem is maar sluitend als het geldig is voor iedereen."

"We willen doorheen het hele proces van het ziekenhuis de veiligheid van patiënten en personeel garanderen. Daarom willen we van iedereen over een heel actuele Covid-19-status beschikken: is de patient besmet of niet op het moment dat hij of zij zich aanbiedt in het ziekenhuis?"

Aan het woord is Guy Hans, medisch directeur van het UZA, in "De ochtend" op Radio 1. Om die plannen waar te maken, heeft het ziekenhuis een pilootproject opgezet met thuisverpleegorganisatie Altrio, waarbij thuisverpleegkundigen speciaal opgeleid zijn om met verschillende technieken stalen te nemen bij patiënten.

In de namiddag vóór de opname moeten we het resultaat hebben en van alle patiënten weten of zij al dan niet besmet zijn

Guy Hans, medisch directeur UZA

"Wij gaan patiënten voortaan drie dagen voor de geplande opname bellen om een afspraak te maken met een verpleegkundige", zegt Hans. "Die komt dan langs om een staal af te nemen, zodat wij in de namiddag vóór de opname het resultaat hebben en van alle patiënten weten of zij al dan niet besmet zijn."

Rode code

Vorige week is het UZA met een kleine test - zo'n 20 patiënten - gestart. Wat later volgde een test met 75 patiënten. "Nu zijn we begonnen met alle patiënten voor de opnames van maandag te bellen voor een afspraak met een thuisverpleegkundige."

Natuurlijk is dat bij de meest dringende opnames veel minder evident: die patiënten worden pas gescreend op het moment dat ze het ziekenhuis worden binnengebracht. En wie gewoon een raadpleging in het ziekenhuis heeft, moet op voorhand thuis een digitale vragenlijst invullen. 

Lees verder onder de foto.

"Afhankelijk van de antwoorden krijgen patiënten een code. Die QR-code kunnen ze laten scannen bij aankomst in het ziekenhuis. Mensen met een groene code kunnen heel snel door de triagepost heen geraken, bij een oranje code krijgen ze bijkomende vragen, bij een rode code moeten ze in een aparte wachtzaal wachten en worden ze door een begeleidingsteam naar de consultatie gebracht."

Geldig voor iedereen

Bottomline: geen enkele patiënt komt het UZA nog binnen zonder test, "of dat proberen we toch zeker na te streven", zegt Hans. "Het systeem is maar sluitend als het geldig is voor iedereen."

Als een afspraak met een thuisverpleger of -verpleegster niet lukt, kunnen patiënten zich ook aanbieden in de testeenheid van het ziekenhuis of bij de pretriagecentra. "We willen gewoon de meest recente status van elke patiënt kennen."

Beluister hier het gesprek met Guy Hans in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen