Belga

Apothekers boos omdat supermarkten mondmaskers mogen verkopen: "Dit is een kaakslag"

De apothekers zijn boos omdat supermarkten voortaan ook chirurgische mondmaskers mogen verkopen. Ze betreuren dat de overheid er niet voor gekozen heeft om de mondmaskers via de apotheken te verdelen. “Ik moet het nog zien gebeuren dat kassiersters in de supermarkten de tijd zullen nemen om goed uitleg te geven over het goede gebruik van mondmaskers”, zegt Hilde Deneyer van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN).

Supermarkten mogen vanaf morgen chirurgische mondmaskers verkopen. Dat heeft de federale regering dit weekend beslist. Door de schaarste van die mondmaskers was de verkoop van chirurgische mondmaskers sinds 23 maart verboden. Alleen apotheken mochten ze verkopen, op voorschrift.

Toen duidelijk werd dat mondmaskers een belangrijke rol zouden spelen bij de exitstrategie van de overheid, werd er met de apothekers en de supermarkten besproken hoe de mondmaskers het best verspreid zouden worden onder de bevolking. 

De apothekers betreuren dat de overheid er uiteindelijk voor gekozen heeft om de supermarkten chirurgische mondmaskers te laten verkopen.

Hilde Deneyer van het Vlaams Apothekers Netwerk spreekt van een “kaakslag voor de ruim 4.800 apothekers in België”, na hun inspanningen van de afgelopen twee maanden om patiënten in moeilijke omstandigheden van dienst te zijn. “Voor onze apothekers is dit echt zwaar aangekomen.”

Goede uitleg

Enerzijds begrijpt Deneyer heel goed dat de overheid de mondmaskers op zoveel mogelijk plaatsen wil verdelen, zodat de burgers gemakkelijk aan een mondmasker kunnen geraken.

Anderzijds vindt Deneyer de supermarkt een minder goede plek om mondmaskers te verkopen, omdat het gebruik ervan toch enige uitleg nodig heeft. “Voor een goed en veilig gebruik van mondmaskers is het heel belangrijk dat er goed advies wordt gegeven.” 

Deneyer vreest dat dit niet zal gebeuren in de supermarkten. Ze denkt dat er in supermarkten geen tijd zal genomen worden om de nodige uitleg te geven, zoals dat bij de apotheek wel gebeurt.

“Ik moet het nog eens zien gebeuren dat kassiersters in de supermarkten de tijd zullen nemen om goed uitleg te geven over het goede gebruik van mondmaskers.”

Meest gelezen