© Kees van de Veen

Liveblog - Coronacijfers dalen verder, "Aannemers mogen bij particulieren ook weer binnenshuis werken"

Er zijn de voorbije 24 uur 79 extra coronadoden gemeld in ons land. Het aantal patiënten op de diensten intensieve zorg is verder gedaald tot 674. De cijfers blijven dus gunstig evolueren en dat is belangrijk voor de eerste versoepeling van de coronamaatregelen die nu ingaat. Dit zijn de laatste updates over het coronavirus.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister van Werk Muylle verduidelijkt: "De aannemers mogen binnen werken"

Er is in de bouwsector onduidelijkheid ontstaan over wat er vanaf deze week wel of niet mag, bij de eerste versoepeling van de coronamaatregelen. Uit het vragendocument van het Crisiscentrum valt namelijk te begrijpen dat werkzaamheden binnenshuis in bewoonde gebouwen enkel toegelaten zijn als ze hoogdringend zijn.

Maar federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) verwijst naar het ministerieel besluit waar die beperking niet in staat. "De aannemers mogen binnen werken. Het is voor mij altijd duidelijk geweest. Bedrijven kunnen aan het werk, ook bij particulieren. Er is een gids van preventieve maatregelen en de Toezichtsinspectie zal kijken of de zaken in orde zijn op de werkvloer."

Lees het artikel:

Viroloog Marc Van Ranst: “Er zal hard nagedacht worden over maatregelen die toelaten om ons sociale leven weer op te pikken”

Volgens viroloog Marc Van Ranst zal er de komende tijd heel hard nagedacht worden over maatregelen die moeten toelaten om ons sociale leven opnieuw op te pikken. Dat zegt de viroloog in "Het Journaal".  

Intussen stelt hij vast dat de cijfers in ons land gestaag blijven dalen. Hij ziet de eerste versoepelingen van de maatregelen, vanaf morgen, met vertrouwen tegemoet, omdat er nog geen grote massa mensen zich gaat verplaatsen.

Dat zal vanaf 11 mei mogelijk wel het geval zijn, als de winkels weer opengaan. Van Ranst raadt dan ook aan om dan drukke winkelstraten te mijden. 

Bekijk hier het gesprek met Marc Van Ranst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Al op 27 december een covid-geval in Frankrijk"

In Frankrijk is er al op 27 december een patiënt opgenomen in een ziekenhuis waarbij nu blijkt dat het ging om een besmetting met het nieuwe coronavirus. Dat is nu pas vastgesteld door een destijds afgenomen monster van de man te testen op het longvirus. Dat zegt de chef van de afdeling intensieve zorg van verschillende Parijse ziekenhuizen aan de nieuwszender BFM TV. Officieel werden de eerste coronagevallen pas een maand later vastgesteld in Frankrijk.

Lees het artikel:

Apothekers stellen zich vragen bij verkoop van mondmaskers in supermarkten

De apothekers zijn boos omdat supermarkten voortaan ook chirurgische mondmaskers mogen verkopen. Ze betreuren dat de overheid er niet voor gekozen heeft om de mondmaskers via de apotheken te verdelen. “Ik moet het nog zien gebeuren dat kassiersters in de supermarkten de tijd zullen nemen om goed uitleg te geven over het goede gebruik van mondmaskers”, zegt Hilde Deneyer van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN).

Lees het artikel:

Ook in Frankrijk dalen de coronacijfers

In Frankrijk zijn er de voorbije 24 uur 135 coronasterfgevallen gerapporteerd. In totaal zijn nu al bijna 25.000 Fransen bezweken aan het coronavirus. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen, zowel op de gewone als op de intesieve afdelingen, blijft dalen. In totaal liggen nu 25.815 mensen met covid in de Franse ziekenhuizen.

Wie geen mondmasker draagt in stations of op trein riskeert boete van 250 euro

Vanaf morgen moet elke reiziger vanaf 12 jaar oud een mondmasker of een volwaardig alternatief (zoals een bandana of een sjaal waarmee je de neus en mond bedekt) dragen op het openbaar vervoer en in de stations. Wie die regel niet respecteert, riskeert een boete van 250 euro.

"De regel is duidelijk. Qua controles is het aan de politie om daarvoor in te staan en de politie kan een boete geven. De controles zullen door de politie meteen gebeuren, in samenwerking met onze eigen veiligheidsdienst Securail",  zegt NMBS-woordvoeder Dimitri Temmerman. Treinbegeleiders zullen de passagiers in de eerste plaats aanspreken en indien nodig de interventiedienst van de NMBS oproepen die dan weer de politie kan inschakelen.

Vanaf maandag 11 mei zullen winkeluitbaters in een 100-tal stations mondmaskers en alcoholgels aanbieden in de verkoopautomaten.

Videospeler inladen...

Ook Italiaanse sterftecijfers door corona dalen verder

Italië heeft de voorbije dag 174 doden door het coronavirus opgetekend. Dat is het laagste aantal per dag sinds 10 maart. Gisteren lag dat aantal nog op 474. 

Die opmerkelijke daling is wellicht deels te wijten aan de minder goede rapportering op zondag, maar gisteren was er een plotse stijging nadat een aantal overlijdens van de voorbije dagen ook werden toegeschreven aan het coronavirus. Toch daalt het aantal overlijdens per dag gestaag. 

Ook het aantal nieuwe besmettingen lag met 1.389 een pak lager dan de 1.900 van gisteren. In totaal zijn er in Italië nu 210.717 mensen besmet geraakt. Het aantal doden ligt op 28.884, het hoogste aantal in Europa, maar de cijfers voor Groot-Brittannië zitten daar slechts lichtjes onder. 

Plotse daling van het aantal overlijdens in het VK

De voorbije 24 uur zijn er in het Verenigd Koninkrijk officieel 315 overlijdens door het coronavirus opgetekend. Dat is opvallend, want gisteren waren er nog 621. 

Mogelijk is de plotse daling te verklaren door het feit dat er op zondag wel vaker overlijdens niet gemeld worden. Die worden dan de volgende dagen wel bijgeteld. Toch is de daling wel erg groot, wat er zou kunnen op wijzen dat ook in Groot-Brittannië het ergste nu voorbij is. 

In totaal zijn in dat land 28.446 mensen overleden. In Europa ligt dat aantal enkel in Italië nog hoger, wereldwijd kennen de Verenigder Staten met meer dan 66.000 slachtoffers de hoogste sterftegevallen.

Amerikaans minister Pompeo: "Enorm bewijs dat het coronavirus uit een laboratorium in Wuhan kwam"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt over "enorme bewijzen" te beschikken dat de oorsprong van het coronavirus in een laboratorium in de Chinese stad Wuhan ligt en niet in een dierenmarkt zoals China beweert. Bovendien werkt China elk internationaal onderzoek tegen, zei Pompeo nog.

Lees het artikel:

Meest gelezen