Videospeler inladen...

Mensen in Idlib maken zich nu zorgen om twee gevaren: de oorlog én het coronavirus

De provincie Idlib in het noordwesten van Syrië is al getroffen door jarenlange oorlog, en nu komt er nog eens een dodelijk virus bij. “Het coronavirus heeft de wereld zoals Syrië gemaakt. Zomaar naar buiten gaan zonder angst is niet meer vanzelfsprekend,” vertelt Abdulkafi, contactpersoon van Rudi Vranckx in Idlib. “Er is wel één groot verschil, in België vallen er geen bommen." 

Idlib zet zich schrap voor de coronatsunami, zonder zeep, stromend water of de mogelijkheid om zich aan de afstandsregels houden. In de provincie leven ongeveer drie miljoen mensen, die door de aanslepende oorlog al bezwijken door extreme tekorten aan medicijnen en degelijke gezondheidszorg. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt de inwoners van Idlib als één van de groepen die het meest kwetsbaar zijn voor het virus. Het afgelopen jaar zijn er al meer dan 84 ziekenhuizen gebombardeerd tijdens de burgeroorlog. 

Toch zien de cijfers er goed uit: tot nu toe is er geen enkel coronabesmetting vastgesteld. “Dat komt omdat wij afgesloten zijn van de buitenwereld. Voor de eerste keer in ons leven is dit een voordeel voor ons,” vertelt Abdulkafi. De leraar Engels is zelf gevlucht uit Aleppo en woont nu in één kamer met zijn vrouw en twee kinderen. Toch houdt hij zijn hart vast: “Als het virus ons bereikt, zijn we in drie dagen uitgeroeid.” 

Het coronavirus heeft de wereld zoals Syrië gemaakt. Zomaar naar buiten gaan zonder angst is niet meer vanzelfsprekend.

Bekijk hier een bijhorende reportage (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Vluchteling in eigen land

In Idlib leven meer dan een miljoen Syriërs in erbarmelijke omstandigheden in tentenkampen. Abdulkafi bezoekt een vluchtelingenkamp genaamd “De kinderen roepen u”. Hij ontmoet er families die al jarenlang in tenten wonen. “Hoe kunnen we hier afstand bewaren? De tenten zijn slechts 20 centimeter verwijderd van elkaar,” vertellen ze hem. Bovendien kunnen ouders hun kinderen niet verplichten om in de tenten te blijven want het is er heet. 

In ons huis blijven? Ik wou dat ik dat kon.

In de overbevolkte kampen wonen verschillende gezinnen vaak samen in één tent. Bijna nergens is stromend water, sanitair of medische zorg. Het is de ideale voedingsbodem voor een snelle en dodelijke uitbraak. “We zijn gevlucht voor de dood. En hier wacht ons nu een andere dood: corona,” vertelt een moeder aan Abdulkafi.  

Aan het front

Abdulkafi rijdt naar het Westen van Aleppo, geen sinecure want de rebellen zitten op twee fronten in de tang. In Idlib vechten verschillende groeperingen tegen het Assad-regime, waaronder ook radicale jihadistenbewegingen. Abdulkafi zelf koos ervoor om de strijders van het Het Vrij Syrisch Leger te ontmoeten omdat hij zelf een afkeer heeft van de radicale islamisten. 

De rebellen van Het Vrij Syrisch Leger zitten op slechts honderden meters van de troepen van president Assad. Zij vertellen Abdulkafi dat zij zich nu zorgen moeten maken om twee gevaren in plaats van één: het coronavirus én het leger van Assad. Toch beschouwen ze het coronavirus als “het zwakkere gevaar”.

“Na vier maanden zijn mensen over de hele wereld corona beu. Maar het Syrisch volk kent al negen jaar niets anders dan de dood, onrecht en de nood om te vluchten,” vertelt een soldaat aan Abdulkafi.

Corona is nog ver weg, de soldaten van Assad zitten slechts enkele meters van ons.

Staakt-het-vuren

Op 5 maart kondigde de Russische president Poetin en de Turkse president Erdogan een staakt-het-vuren af voor Idlib. Turkije steunt de rebellen en Rusland staat aan de kant van het regime van Assad. Door het akkoord bleven de vliegtuigen grotendeels aan de grond en kwam het vaak niet verder dan gevechten met lichte wapens. Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft Turkije de troepenbeweging in het noorden van Syrië grotendeels ingeperkt. 

Abdulkafi hoopt dat het bestand stand houdt, want ondanks de vrees voor Covid-19, kunnen de mensen er nu een klein beetje meer naar adem happen. 

De documentaire "Corona: de nieuwe frontlijn" is op 6 mei om 21.20 uur te zien op Canvas.

Meest gelezen