Videospeler inladen...

Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) verzekert: "Aannemers mogen binnen werken"

Werken binnenshuis zijn vanaf morgen weer toegelaten, op voorwaarde dat daarbij voldoende afstand wordt gehouden. Dat heeft minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) gezegd in “Het Journaal”. Eerder was er verwarring over ontstaan omdat het Ministerieel Besluit van vrijdag en de aangepaste versie van de vragenlijst van het Crisiscentrum elkaar tegenspraken.

In de bouwsector was onduidelijkheid ontstaan over wat er vanaf maandag wel of niet mag, bij de eerste versoepeling van de coronamaatregelen. Uit het vragendocument van het Crisiscentrum valt namelijk te begrijpen dat werkzaamheden binnenshuis in bewoonde gebouwen enkel toegelaten zijn als ze hoogdringend zijn.

Maar in het Ministerieel Besluit dat vrijdag gepubliceerd werd, staat niets dat binnenshuis werken verbiedt. Er staat alleen dat ondernemingen de nodige maatregelen moeten nemen om 1,5 meter afstand te houden tussen elke persoon of bescherming moeten voorzien als dit niet mogelijk is.

Geen rechtsgeldigheid

Omdat de twee teksten elkaar tegenspraken, hadden de Confederatie Bouw, de Bouwunie en Unizo dringend om duidelijkheid gevraagd. Die heeft minister Muylle vanavond gegeven. in “Het Journaal" zei de minister dat de vragenlijst van het Crisiscentrum geen enkele rechtsgeldigheid heeft. "De enige rechtsgeldigheid is het Ministerieel Besluit, en op basis daarvan mag er gewerkt worden bij de mensen thuis", aldus de minister.

Volgens de minister is het Ministerieel Besluit heel duidelijk: “Bedrijven kunnen morgen aan het werk, ook wanneer ze bij particulieren moeten werken.” Muylle wijst erop dat er een gids van preventieve maatregelen is en er bij de bouw een sectorakkoord waarin is afgesproken hoe veilig gewerkt kan worden.

Bekijk hier het gesprek met minister Muylle in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen