Videospeler inladen...

NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir: "Al 3,5 miljoen euro geïnvesteerd om onze mensen te beschermen"

Om de heropstart van veel bedrijven morgen mogelijk te maken, haalt ook de NMBS alles uit de kast om de reizen van pendelaars zo veilig mogelijk te laten verlopen. Maar ook aan de bescherming van het eigen personeel is aandacht besteed, zegt CEO Sophie Dutordoir in "De zevende dag". Daarvoor heeft spoorbedrijf al miljoenen uitgegeven.

Ook voor de NMBS wordt het morgen een belangrijke dag, als heel wat mensen weer aan het werk gaan en mogelijk weer de trein zullen nemen. De meeste veiligheidsmaatregelen zijn gekend: iedereen moet mondmaskers dragen, overal hangt daarvoor signalisatie, treinen rijden op maximale samenstelling en worden 's morgens en mogelijk zelfs een tweede keer later op de dag gedesinfecteerd.

"Het was een enorme operatie om dat allemaal klaar te krijgen tegen morgen", zegt NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir in "De zevende dag". "Dat is toch ook toe te schrijven aan het zeer intense sociale overleg met onze medewerkers."

Door het coronavirus verliezen we meer dan 70 miljoen euro aan inkomsten per maand

NMBS-CEO Sophie Dutordoir

Die medewerkers worden ook beschermd, zegt ze. Voor hen heeft de NMBS al 3,5 miljoen euro uitgegeven aan persoonlijk beschermingsmateriaal, gaande van mondmaskers tot elektronische fluitjes. "En we hebben ook veel geld besteed aan kuisploegen: we schakelen daarvoor honderden mensen in."

Bekijk hier het gesprek met Sophie Dutordoir in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

70 miljoen euro per maand

Nochtans zijn het geen evidente tijden voor de NMBS, als je naar de financiën kijkt. In de voorbije weken reed 95 procent van de treinen aan amper een tiende van de bezetting. Uit enkele avondlijke steekproeven in Brussel-Zuid en Brussel-Noord bleek ook dat van wie wel met de trein reisde, 37 procent geen ticket had. 

"Door het coronavirus verliezen we meer dan 70 miljoen euro aan inkomsten per maand", herhaalde Dutordoir nog eens, "terwijl de vaste kosten gewoon blijven doorlopen". 

Meer nog: deze fase van de pandemie roept de regering ook op om zo weinig mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer om naar het werk te gaan. "Iedereen moet in deze eerste fase het transportmiddel nemen waar hij of zij zich meest comfortabel bij voelt", reageert Dutordoir daarop. "Maar we zullen er alles voor doen om het openbaar vervoer in de meest duurzame sanitaire omstandigheden te kunnen laten verlopen."

Meest gelezen