Premies corona-ouderschapsverlof gaan omhoog, Jambon: "Maak overuren in zorgsector belastingvrij"

Voor wie corona-ouderschapsverlof opneemt, wordt de premie opgetrokken met 25 procent. Dat bevestigt federaal minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V) in "De zevende dag". En Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) oppert om overuren in de zorgsector belastingvrij te maken.

Zowel federaal minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V) als Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) denken dat de bedrijven en werknemers klaar zijn morgen opnieuw op te starten. Dat zeggen ze in "De zevende dag". Volgens Muylle is er veel werk verricht, door de sociale partners, de bedrijven en haar eigen diensten om dat mogelijk te maken.

Voor mensen die in deze periode moeite hebben om opvang te vinden voor hun kinderen is sinds gisteren ook een regeling voor corona-ouderschapsverlof goedgekeurd. Zij zouden extra ouderschapsverlof kunnen opnemen in de periode tussen 1 mei (met terugwerkende kracht) en 30 juni, mits akkoord van hun werkgever.

Muylle had ook nieuws mee: ze bevestigde dat gisteren op de superkern is beslist om de premies daarvoor op trekken. "Gisteravond is daarover een akkoord gesloten: eenmalig worden die premies voor die twee maanden met 25 procent verhoogd."

Bekijk hier wat minister Muylle daarover zegt in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Overuren

Intussen wordt er ook gezocht naar een manier om de mensen uit de zorgsector te belonen voor hun harde werk tijdens deze gezondheidscrisis. "Er zijn delen van de zorg die overuren draaien, maar er zijn andere delen waar het nu wat minder is omdat alles gericht is op de indijking van het coronavirus", zegt Jan Jambon daarover. "Ik denk zeker dat we iets moeten doen voor de zorgsector. Ik dacht er eerder aan om overuren belastingvrij te maken, omdat je dan mensen die heel veel uren doen echt beloont."

Ik vind dat we heel gericht de mensen die bovenmenselijke inspanningen leveren, moeten kunnen belonen

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Jambon zit daarmee op dezelfde lijn als Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, die zelf dat idee op 1 mei op tafel legde. Het gaat om een beslissing die de federale regering moet nemen, maar Jambon vindt dat daar gerust afspraken over gemaakt kunnen worden. 

"Ik wil niet pingpongen tussen niveaus. Als ze federaal zeggen dat ze die factuur niet willen dragen, laat ons dan aan tafel gaan zitten. Maar ik vind dat we heel gericht de mensen die bovenmenselijke inspanningen leveren, moeten kunnen belonen."

Bekijk hier wat minister-president Jambon daarover zegt in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen