Rohingya van een vorige boot die in april aangekomen is in Bangladesh.
AP

Rohingya-vluchtelingen stranden in Bangladesh, onderdak op onbewoonbaar eiland?

In het Zuid-Aziatische land Bangladesh is opnieuw een boot met 43 Rohingya-vluchtelingen aangekomen. Er zouden nog honderden anderen ronddobberen op schepen in de buurt. Een aantal van de geredde vluchtelingen zouden worden doorgestuurd naar een eiland dat volgens critici onbewoonbaar is en risico loopt om bij stormen onder water te staan. 

De boot met 43 mensen, onder hen 15 vrouwen en zes kinderen, is vanochtend aangekomen nabij een riviermonding in Bangladesh. Het zou gaan om een van de talrijke boten met in totaal 500 tot 600 Rohingya die ronddobberen in de Golf van Bengalen. Die mensen wilden naar Maleisië, maar dat land heeft -net als alle andere in de regio- de grenzen gesloten uit vrees voor de komst van met coronavirus besmette mensen. 

Ook Bangladesh wil die boten niet toelaten, maar laat de mensen wel binnen als ze de kust bereiken. Dat was onlangs ook al zo toen een schip met 400 totaal uitgeputte en uitgehonderde vluchtelingen werd toegelaten. Die mensen waren uitgehongerd en mishandeld door mensensmokkelaars en op die boot zouden tot 70 mensen omgekomen zijn. 

Rohingya naar "onbewoonbaar eiland"?

Volgens een regeringsambtenaar in Bangladesh zou een aantal van de nieuwkomers intussen zijn overgebracht naar Bhasan Char, een onbewoond eiland voor de kust op drie uur varen in de Golf van Bengalen.

Eerder had de regering van Bangladesh aangekondigd dat ze Rohingya zou overbrengen naar dat eiland, maar daar was toen forse kritiek op gekomen. Bhasan Char is een kunstmatig aangelegd eiland met puin uit de Himalaya. Het ligt niet enkel ver van de kust, het zou bovendien ook het risico lopen om onder water komen te staan bij stormen. Om die redenen zouden de barakken voor de vluchtelingen er ook op palen gebouwd worden. 

Yanghee Lee, tot voor kort de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Myanmar, zei onlangs "dat het niet duidelijk is of het eiland Bhasan Char echt bewoonbaar is". 

Bangladesh vangt meer dan een miljoen Rohingya op. Dat is een overwegend islamitische minderheid die de voorbije jaren met ongekend bruut geweld verdreven is uit buurland Myanmar (Birma). 

Meest gelezen