Links: Bart De Wever (N-VA), rechts: premier Sophie Wilmès (MR).

Wilmès en De Wever over volmachten en de politieke toekomst: "Nood aan regering met een meerderheid"

Als het aan premier Sophie Wilmès (MR) ligt, moeten in juni de volmachten die de federale regering van het parlement gekregen heeft om de coronacrisis aan te pakken niet per se worden verlengd. Dat zegt ze in een interview in De Zondag. "Ik hoop zelfs van niet. Dat zou betekenen dat de situatie niet langer kritiek is." In dezelfde krant zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever dat hij vanaf dan hoopt een échte regering te kunnen vormen, mét de PS.

Zeker drie maanden kon de minderheidsregering van Sopie Wilmès (met MR, Open VLD en CD&V) de coronacrisis bestrijden met volmachten van het parlement. Daar stemden tien partijen mee in. Als het nodig zou zijn, kunnen die volmachten in juni met nog eens drie maanden worden verlengd.

Maar daarvoor lijkt niet veel animo meer te zijn, behalve misschien bij MR, waar onder meer voorzitter Georges-Louis Bouchez en Waals minister Jean-Luc Crucke zich de voorbije dagen wel voorstanders van een verlenging hadden getoond (al paste Bouchez nadien zijn communicatie wat aan). Maar als je het aan premier Wilmès vraagt, krijg je toch een ander antwoord, zo ondervond de krant De Zondag. 

"Volmachten zijn weinig democratisch", zegt zij. "Als die niet noodzakelijk zijn, dan moeten die niet verlengd worden voor mij. Ik hoop zelfs van niet. Dat zou betekenen dat de situatie niet langer kritiek is."

Dit land heeft nood aan een regering die de meerderheid vertegenwoordigt

Premier Sophie Wilmès (MR)

Haar minderheidsregering heeft wel tot september het vertrouwen van negen partijen in het parlement. Maar Wilmès hoopt dat er tegen dan een échte regering is. "Dan moet ik niet opnieuw het vertrouwen vragen." Ze zegt dat ze zich heel bewust is van haar positie en dat ze geen ander beleid kan voeren dan het beheren van de coronacrisis. "Dit land heeft nood aan een regering die de meerderheid vertegenwoordigt", besluit ze klaar en duidelijk.

Regering met PS en N-VA?

Op dat vlak zit ze in elk geval volledig op dezelfde lijn als N-VA-voorzitter Bart De Wever, die ook zijn zeg mag doen in dezelfde krant. Hij vindt het federale leiderschap momenteel "heel zwak". "[Sophie Wilmès] kan er er niets aan doen dat ze premier is moeten worden van een regering zonder meerderheid in een moeilijk land. Zij heeft ook niet de power en niet het charisma voor sterk leiderschap. Maar ook daar kan ze niets aan doen."

Bart De Wever (N-VA).
Christophe Licoppe

Om vanaf juni een echte regering te vormen wil De Wever zelfs opnieuw met de PS aan tafel gaan zitten. "Ik zeg dat niet graag, maar het is de enige mogelijkheid voor een regering die krachtig kan besturen in het hele land." Maar echt optimistisch lijkt hij daar zelf niet over. "Wil de PS aan tafel? Ik denk van niet. Ik heb de indruk dat die partij het federale niveau opgegeven heeft."

En Vivaldi?

Een Vivaldi-coalitie, met socialisten, groenen, liberalen en CD&V, ziet de N-VA-voorzitter niet direct ontstaan, zegt hij. "De PS loopt de PVDA achterna. Ik zie niet in hoe Open VLD en CD&V zich daarmee kunnen verzoenen. En dan zwijg ik nog over Ecolo. Daarmee valt geen regering te maken. Tenzij de liberalen alle zelfrespect overboord gooien. Dan kan het wel. Neen, ik vrees een nieuwe episode van lopende zaken. Dat zal duren tot de mensen het echt beu zijn. En dan komt de confederale hervorming op tafel."

Meest gelezen