Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

VS-minister Pompeo: "Enorm bewijs dat het coronavirus uit een laboratorium in Wuhan kwam"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt over "enorme bewijzen" te beschikken dat de oorsprong van het coronavirus in een laboratorium in de Chinese stad Wuhan ligt en niet in een dierenmarkt zoals China beweert. Bovendien werkt China elk internationaal onderzoek tegen, zei Pompeo nog.

Pompeo is niet de eerste die dat beweert -president Donald Trump zei dat overigens ook al- maar de minister zegt in een interview met de tv-zender ABC nu wel over "enorme bewijzen" te beschikken om de beschuldiging te staven. Wat die bewijzen dan zijn, zei hij er echter niet bij. 

Pompeo ging nog een stap verder: "Dit is niet de eerste keer dat de wereld geteisterd wordt door virussen als gevolg van fouten die in Chinese laboratoria zijn gemaakt". Mogelijk verwijst hij daarvoor naar het gelijkaardige virus SARS dat de wereld in 2002 en 2003 teisterde. Pompeo wou echter niet zeggen of het virus door wetenschappers is gemaakt of dat China het opzettelijk verspreid zou hebben. 

Wel ging hij erg scherp verder: "China gedraagt zich zoals autoritaire regimes doen, het probeert de waarheid te verdoezelen en verwarring te zaaien en gebruikt daartoe ook de Wereldgezondheidsorganisatie". Hij verwijt China ook dat het onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van de epidemie tegenhoudt, zowel van de WHO als uit de VS en de rest van de westerse wereld. "De Chinese communistische partij blokkeert nog altijd de beste wetenschappers om uit te vissen wat er nu precies gebeurd is", zei Pompeo nog. 

Geruchten dat het virus uit het Chinese laboratorium in Wuhan zou komen, doen al langer de ronde op sociale media en in sommige kranten. Bewijzen zijn er niet of toch niet publiek, maar feit is wel dat een lange traditie van geheimhouding de geloofwaardigheid van het Chinese communistische regime nu geen goed doet. Ook heeft dat regime artsen uit Wuhan die waarschuwden voor een epidemie aanvankelijk gemuilkorfd en gestraft.

De Chinese ambassadeur in Australië bedreigde dat land onlangs met een economische boycot als het zou blijven aandringen op een onafhankelijk onderzoek naar het coronavirus. Zeker is dat de epidemie de relaties tussen het Westen en China geen goed zal doen en het wederzijdse wantrouwen aanwakkert.

Meest gelezen