Zelf je winkelkar ontsmetten in machine aan warenhuis in Wingene

Om besmetting met het coronavirus te voorkomen in zijn supermarkt heeft de uitbater van een vestiging van proxy-Delhaize in Wingene een winkelkarontsmetter en een handontsmetter laten ontwerpen. De winkelkarontsmetter ziet er een beetje uit als een minicarwash, maar werkt met uv-stralen. De handontsmetter is een apparaat waar je  je handen kan instoppen en dan wordt er ontsmettingsmiddel op verneveld. 

De uitbaters van de supermarkt vonden het ontsmetten met ontsmettingsmiddel veel gedoe. Het kostte ook wat aan personeelskosten. Ze gingen op zoek naar een andere oplossing en vonden die bij een firma uit dezelfde gemeente: AKWA+ reinigingssystemen. De firma maakte de twee constructies op maat. 

Minicarwash

De winkelkarontsmetter ziet er een beetje uit als een minicarwash. Zoon van de uitbater Liam De Cuyper legt uit hoe het systeem werkt: "Je komt je kar ophalen op de overdekte plaats waar die karren staan, dan ga je naar de karontsmetter, je opent het deurtje, schuift de kar erin, drukt op een knop en dan schieten de uv-lampen aan."

"Die uv-lampen doden het virus. Ze worden ook in de medische sector gebruikt. Ze moeten wel minimaal dertig seconden schijnen om virussen te kunnen doden.  Daarna kan de klant de kar eruit halen, nogmaals zijn handen ontsmetten en een veilig winkelbezoek starten. De ontsmetter is een ander apparaat waar je even je handen in moet stoppen en dan wordt daar ontsmettingsmiddel op verneveld."

We winnen de investering terug

"De karontsmetter kost 4.000 euro, de handontsmetter 1.000 euro maar de twee apparaten besparen heel wat werk, dus halen we onze investering er wel uit", zegt Liam De Cuyper nog. 

Meest gelezen