Videospeler inladen...

Wouter Beke (CD&V): "7 procent van geteste bewoners van woonzorgcentra besmet met coronavirus"

In de woonzorgcentra zijn er duidelijk minder besmettingen dan een paar weken geleden. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezegd in "De zevende dag". 7 procent van de geteste bewoners, blijkt besmet. Bij het personeel is dat amper 2 procent.

Bij het begin van de coronacrisis bleek uit testen dat zowat één op de vijf bewoners van woonzorgcentra besmet was met het coronavirus. Intussen is dat aantal sterk verminderd. "We hebben toen vooral getest waar er uitbraken waren", zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. "Nu we veel meer kunnen testen, blijkt dat zeven procent van de bewoners besmet is."

Ook het personeel wordt heel uitgebreid getest omdat men ervan uitgaat dat dit het virus naar binnen brengen. "Amper twee procent van wie er werkt, wordt positief getest", zegt Beke. "En amper tien procent van diegenen die symptomen hebben, testen positief." Ook de bewoners van de woonzorgcentra zelf testen uiteindelijk veel minder positief dan de symptomen laten uitschijnen. Amper één op de drie mensen die symptomen heeft, test positief. "Dat is ook van belang voor de behandeling", verduidelijkt Beke. "Want dat betekent uiteraard dat die mensen ziek zijn, maar dat je ze niet moet afzonderen en samenbrengen met andere patiënten die wel besmet zijn met het coronavirus."

Het feit dat het aantal besmettingen uiteindelijk veel lager ligt dan we tot nu toe dachten, stelt het personeel mentaal gerust

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn

Bezoek?

De betere cijfers in de woonzorgcentra betekenen niet dat we er meteen op bezoek mogen. "Twee weken geleden, toen die discussie volop gevoerd werd, waren de woonzorgcentra daar helemaal niet klaar voor", zegt Beke. "De testresultaten waren niet goed, en we waren toen nog maar net begonnen met op grote schaal te testen." Maar Beke gaat er vanuit dat we naar een andere situatie evolueren. "We hopen dat we tegen volgend weekend al onze woonzorgcentra getest hebben.  En het feit dat het aantal besmettingen uiteindelijk veel lager ligt dan we tot nu toe dachten, stelt het personeel mentaal gerust."

Vanaf morgen is bezoek mogelijk in instellingen voor mensen met een beperking en jeugdinstellingen. "Maar sowieso zal het langer duren om op bezoek te mogen gaan in een woonzorgcentrum omdat oudere mensen een risicogroep vormen", zegt Beke.

Herbekijk hieronder het gesprek met o.m. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen