“Anna” leert peuters omgaan met mondmaskers: “Kleintjes zijn bang voor bedekte gezichten, dit helpt”

Kathleen Amant uit Lede helpt peuters en kleuters om gewoon te worden aan mondmaskers. Ze maakt kleurplaten en knutselwerkjes waarin haar boekenfiguurtje “Anna” de kleinsten helpt om met de coronacrisis om te gaan. “Kindjes zijn vaak bang voor mondmaskers maar als ze ermee spelen raken ze er snel vertrouwd mee”, zegt illustratrice Kathleen Amant.

De komende tijd zullen er steeds meer mondmaskers opduiken in het dagelijkse leven. Voor jonge kinderen is dit een angstig zicht maar kleurplaten en knutselwerken kunnen helpen.

Bedekte gezichten

Kathleen Amant tekent kinderboeken waarin het hoofdpersonage Anna kinderen nieuwe zaken bijleert. “Toen ik hoorde dat mensen massaal mondmaskers moesten dragen, dacht ik direct aan de kleinsten want zij vinden dat heel beangstigend om iemands gezicht niet te zien”, zegt illustratrice Kathleen Amant. “Mijn eigen kinderen waren vroeger al bang van een clown of iemand die geschminkt was, zelfs al was het hun tante of nonkel.”

Kathleen verwacht dat ook mondmaskers de jongsten zouden afschrikken. “Zeker nu kindjes al lang niet meer op school geweest zijn, zullen ze de juf of meester niet herkennen met een mondmasker op. Dat zal voor veel huilbuien zorgen aan de schoolpoort of in de opvang.”

Anna draagt een mondmasker

Om de kinderen vertrouwd te maken met mondmaskers, haalde Kathleen haar figuurtje Anna erbij. “Ik heb Anna ook een mondmasker gegeven want er zijn veel mensen die me zeggen dat kinderen iets niet durven totdat Anna het wel doet, dan zeggen ze dat als Anna het kan, de kindjes dat ook kunnen.”

Voor een volledig boek is er geen tijd. “Dat zou zeker enkele maanden duren, daarom heb ik online een werkmap gemaakt waar mensen alles gratis kunnen downloaden.” In de werkmap zitten niet alleen een kleurplaten maar ook spelletjes en knutselwerkjes. “Zo kunnen de kinderen actief bezig zijn met het onderwerp. Ze kunnen mondmaskers maken voor zichzelf en voor hun knuffelberen, zo raken ze er snel mee vertrouwd en zullen ze minder angstig zijn.”

De werkmap vind je op de website van Kathleen Amant onder het mapje “blijf in uw kot”. Er zijn ook nog andere tekeningen en kleurplaten die kinderen leren omgaan met de coronamaatregelen zoals handen wassen en correct niezen.

Kathleen Amant
kasto80

Meest gelezen