Susanne Kronholm

Bart Moeyaert grijpt naast prestigieuze jeugdboekenprijs, maar looft Jacqueline Woodson: "Terechte winnares"

Niet de Belgische auteur Bart Moeyaert, maar wel de Amerikaanse Jacqueline Woodson, bekend van "Brown girl dreaming" heeft de Hans Christian Andersenprijs gewonnen voor haar jeugdboeken. De award is een van de belangrijkste erkenningen voor jeugdliteratuur wereldwijd. "Ik ben wel heel vereerd om voor de derde keer in de shortlist te staan", reageert Moeyaert. De auteur sleepte vorig jaar in april nog die ándere grote kinderboekenprijs in de wacht, de Astrid Lindgren Memorial Award, ook wel bekend als de "Nobelprijs voor jeugdliteratuur".

Bart Moeyaert heeft zijn derde nominatie voor de Hans Christian Andersenprijs niet kunnen verzilveren. De International Board on Books for Young People (IBBY) reikt die prestigieuze jeugdboekenprijs om de twee jaar uit aan één levende auteur en één levende illustrator. Moeyaert nam het op tegen vijf andere auteurs, en uiteindelijk werd de Amerikaanse Jacqueline Woodson, bekend van "Brown girl dreaming", tot winnares uitgeroepen tijdens de uitreiking, die volledig virtueel plaatsvond door de coronamaatregelen.

De Amerikaanse auteur Jacqueline Woodson wint de Hans Christian Andersenprijs 2020.
AP2002

Daarmee treedt Woodson in de voetsporen van onder andere de Nederlandse auteur Annie M.G. Schmidt, bekend van “Jip en Janneke”, en de Zweedse Astrid Lindgren, auteur van “Pippi Langkous”. Juryvoorzitster Junko Yokota prijst de lyrische taal en hoopvolle boodschap die het werk van Woodson karakteriseren. De Zwitsere Albertine Zullo won de prijs voor beste illustrator, voor haar "spontaneïteit, humor, en oog voor detail en precisie".

Internationale erkenning

Bart Moeyaert sleepte deze prijs dan misschien niet in de wacht, in april vorig jaar won hij nog de belangrijke Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), die ook wel de Nobelprijs voor jeugdliteratuur wordt genoemd. Hij was daarmee de eerste Belgische auteur die die eer te beurt viel, en verzilverde zo zijn zestiende nominatie voor die prijs.

Woodson past perfect in de tijdsgeest, ze is geëngageerd en een belangrijke naam in de VS

Bart Moeyaert, auteur

En een nominatie voor de Hans Christian Andersenaward is natuurlijk al een prestatie op zich, vindt Moeyaert: "Het is een eer om voor de derde keer op deze shortlist terecht te komen. Volgens de jury betekent wat ik schrijf dus wel iets in de internationale jeugdboekenwereld."

Toen Moeyaert de naam van Woodson op de shortlist zag staan, had hij al een voorgevoel dat ze de prijs zou winnen: "Ze past perfect in de tijdsgeest, ze is geëngageerd en een belangrijke naam in de Verenigde Staten." Zo schonk Woodson een deel van haar prijzengeld van de Astrid Lindgren Memorial Award, die zij in 2018 won, aan maatschappelijke projecten die jongeren aan het lezen brengen. "Een terechte winnares", geeft Moeyaert toe.

Meest gelezen