Dominique Deseure

Burgemeester van Boutersem wil Belgisch kampioenschap bikkelen organiseren

Als het van Chris Vervliet, de burgemeester van Boutersem, afhangt dan organiseert zijn gemeente een Belgisch kampioenschap bikkelen. Hij kwam op het idee toen een inwoonster van Boutersem via Facebook meldde dat ze tijdens de coronalockdown bij haar thuis nog oude bikkels had aangetroffen. Dat riep nostalgie op bij de burgemeester. Als kind heeft Vervliet veel met de bikkels gespeeld.

Burgemeester Chris Vervliet is nu 58 jaar oud. Hij herinnert zich nog goed dat hij als kind met de bikkels speelde. "Wij bikkelden op de speelplaats maar ook thuis. Ik heb heel veel met de bikkels gespeeld. Het was bij momenten een rage. Er was daar in mijn kindertijd ook een soort competitie aan verbonden."

Schapenbotjes

Het bikkelspel wordt gepeeld met bikkels, dat zijn kleine stukjes metaal, die een zeer bizarre vorm hebben. Bikkelspelers gebruikten oorspronkelijk schapenbotjes. Bij het spelen neem je de bikkels in de hand. Je gooit ze op en probeert ze met de bovenkant van de hand op te vangen.  

Egypte

Tijdens een bezoek aan het Egyptisch museum in het Italiaanse Turijn zag Vervliet een bikkelspel liggen. "Het spel moet zo'n vierduizend jaar oud zijn. Zo'n oud spel mag niet verloren gaan. We willen het nieuw leven inblazen. Daarom zijn we van plan om hier in de gemeente een Belgisch kampioenschap te organiseren. Volgende week hebben wij daarover digitaal overleg."

Oproep

Burgemeester Vervliet doet ook een oproep. Al wie anekdotes, nieuwtjes rond bikkelen kent mag zich wenden tot de gemeente. "In Boutersem", zegt Vervliet, "wonen mensen die vertelden dat het bikkelspel ook in hun land werd gespeeld. Het ging om mensen uit Suriname en Indonesië." Ook mensen die willen meewerken aan de organisatie van het Belgisch kampioenschap zijn welkom.

Meest gelezen