Belga Image

Etterbeek "verplicht" mondmasker in verschillende straten: "Veel smalle voetpaden"

De Etterbeekse burgemeester Vincent De Wolf (LB) wil dat mensen in een aantal smalle winkelstraten een mondmasker dragen. De Nationale Veiligheidsraad verplicht dit alleen op het openbaar vervoer en in scholen. Maar de gemeente telt veel voetpaden die te smal zijn om anderhalve meter afstand te houden, zegt De Wolf. Hij zegt te hopen dat mensen dit vrijwillig zullen doen.

Wie in de Brusselse gemeente Etterbeek komt, wordt verzocht in verschillende straten een mondmasker te dragen. Burgemeester Vincent De Wolf zegt dat het op sommige smalle voetpaden niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden. Vandaar de beslissing. "Het is zeker niet op alle straten verplicht. Maar wel bijvoorbeeld op de Waversesteenweg en de Tongerenstraat. Dat zijn straten met alleen maar winkels en smalle voetpaden. Vanaf 11 mei zal het daar niet mogelijk zijn de social distancing te respecteren van anderhalve meter. Daarom heb ik beslist om daar verplicht een mondmasker te dragen." 

In "De wereld vandaag" nuanceert De Wolf zijn beslissing, die hij "een lokale uitvoering van een federale beslissing" noemt. Het gaat niet om een echte verplichting. "Ik hoop dat mensen dit vrijwillig zullen doen", aldus De Wolf.

Advies universiteit

Hoewel de Nationale Veiligheidsraad mondmaskers alleen verplicht op het openbaar vervoer en in de scholen, gaat de burgmeester een stap verder. "Verschillende professoren van universiteiten hebben me gecontacteerd en gevraagd om ook op smalle voetpaden een mondmasker te verplichten. Die moeten mensen toch dragen in de winkels. En omdat het beter is de maskers niet aan te raken, kunnen ze die net zo goed aanhouden op straat."

Verschillende ambtenaren gaan de deze week de inwoners informeren zodat vanaf 11 mei iedereen een mondmasker draagt in de winkelstraten. De Wolf zegt dat elke inwoner van Etterbeek twee mondmaskers zal krijgen. 

Burgemeester De Wolf erkent dat het gaat om een beslissing die hij zelf heeft genomen en dat een meerderheid in het schepencollege vóór is. 

"Misschien geen slecht idee"

"Misschien is het geen slecht idee om extra maatregelen te nemen", zegt professor bestuurs- en arbeidsrecht Alexander De Becker (UGent) in "De wereld vandaag". "In een Brusselse context lijkt mij dit vooral een bevoegdheid van de gemeente en de gemeenteraad, maar die hebben de bevoegdheid om maatregelen te nemen tegen epidemieën."

Zoiets kadert in de gemeentelijke autonomie, die gemeenten in staat stelt om in het gemeentelijk belang alle maatregelen te nemen die niet door de federale of regionale overheid zijn genomen.

Meest gelezen